IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делата срещу длъжници са се увеличили двойно за година

Извънсъдебните споразумения между кредитори и длъжници вече не са толкова ефективни при събирането на вземания

15:48 | 05.12.12 г.
Делата срещу длъжници са се увеличили двойно за година

Над два пъти повече съдебни дела срещу длъжници са били заведени през настоящата година в сравнение с миналата, отчитат от компанията за събиране на дългове „Кредитинс“.

Данни, оповестени от компанията по време на втория й годишен семинар за събирането на дългове, показват, че през миналата година са били заведени близо 2 500 дела срещу длъжници, докато тази година съдебните производства са около 5 500.

През миналата година към съда са се обърнали кредитори, които са искали да съберат общо около 12 млн. лева, докато тази година заведените дела са за дългове на стойност 32 млн. лева, отчитат още от фирмата.

Докато преди кризата кредиторите и длъжниците са разчитали предимно на извънсъдебните споразумения, за да уредят сметките си, сега съдебните производства са предпочитани, защото са по-ефективни, коментира управителят на компанията Борислав Минев.

Той предупреди, че ако извънсъдебното споразумение за уреждане на дългове не проработи до 3-4 месеца след сключването му, шансовете дългът да бъде уреден без завеждането на дело рязко намаляват. Минев посочи още, че значително се е удължил срокът, в който успешно се събират забавени вземания. Ако допреди кризата кредиторите са успявали да уредят вземанията си за около 6-8 месеца, сега това става за около година, а в много случаи дори и няколко години.

Длъжниците обикновено са притиснати от няколко кредитори, като в последно време държавата е станала особено активна при контрола и събирането на задълженията към институциите, отбеляза Борислав Минев.
От компанията отчитат също така значителен ръст на случаите, при които дълговете се събират принудително, с помощта на съдебни изпълнители. Ако миналата година те са били 9% от регистрираните случаи, тази година вече са близо 27 на сто.

Специалистите съветват фирмите внимателно да оформят документацията, с която регламентират финансовите взаимоотношения със своите контрагенти, включително и да пристъпват към нотариална заверка на съдържанието на договорите, за да могат по-лесно да пристъпват към съдебно производство в случай на натрупани дългове. Допълнителна сигурност дават и застраховките кредитен риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още