IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делчев: Цената на горивата е висока заради ниския рандеман на рафинерията ни

Цената в Румъния е по-ниска, защото в страната има местен добив на суровина, обясни експертът

10:30 | 18.03.15 г. 7
Делчев: Цената на горивата е висока заради ниския рандеман на рафинерията ни

Цената на дребно на горивата у нас е най-ниската в ЕС, а на едро – най-високата в общността. Една от причините за това е че единствената рафинерия у нас (Лукойл „Нефтохим“ - бел. ред), която произвежда горива е с много нисък рандеман - около 63-64% при рандеман за най-модерните рафинерии в Европа около 91%.

Това обясни изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред bTV. 

„От 1 тон суров петрол нашата рафинерия добива около 700 литра средно високоценови продукти – течни горива, останалото са нискоценови продукти. Европейските рафинерии добиват 910 – 920 литра“, каза той.

Нискоценовите продукти са котелно гориво с високо съдържание на сяра, което се продава на безценица.

Себестойността на горивата, произвеждани от българската рафинерия, се повишава и от по-ниския обем на работата. Заводът е планиран да преработва годишно по 7,5 млн. тона петрола, а реално в момента обработва под 6 млн. тона.

Делчев уточни, че в момента „Лукойл“ прави мащабна инвестиция, чрез която да модернизира производствените си мощности и да се извлича по-голямо количество течни горива. 

Експертът отхвърли тезата, че високата цена на горивата на едро у нас е породена от монополно положение по отношение на собствеността на данъчните складове (през които минава вносът на горива). Подобно мнение изказа бившият министър на енергетиката, сега част от гражданската квота на Реформаторския блок – Трайчо Трайков. Той посочи, че 80% от междинните складове са „в едни и същи ръце“ и по този начин не е възможно да се регулира цената на пазар с по-евтин внос от чужбина.

Делчев обаче коментира днес, че това са данни от 2012 година и оттогава ситуацията се е променила. В момента има 73 лицензирани данъчни склада за съхраняване на енергийни продукти. „От тези големи складове този визиран складодържател държи четири“, категоричен беше той.

По данни на Асоциацията през 2013 година 60 фирми са внасяли горива в България. Най-големият търговец у нас („Лукойл“) държи дял от около 60% от продадените горива в страната.

Делчев посочи още, че причината горивата в съседна Румъния да са по-евтини е собственият добив на петрол, който значително намалява цената на продукта. „Българската суровина пристига по море и е доста по-скъпа и заради транспортните разходи“, уточни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
1984
преди 9 години
Упс,само цената на нефта е вярна,другите цени са стари,актуалните са по ниски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
1984
преди 9 години
Експертът е омотал мерките и теглилките:)Литър дизел е 0.85кг.,литър бензин е 0.76кг....и рандемана пада на 57% за нефтохим и 74% за европа.1тон не е 1000л. А чехи и поляци и те ли си добиват нефт,че имат такива цени преди ДДС и акциз.Нефтохим не предлага котелно със сяра над 1%.:)Гудрон и битум са по 926лв.за тон,котелно под1%сяра е1100лв.,нефта е 960лв.за тон.Водещият можеше да го попретисне след бърза справка на фирмената страница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
doba
преди 9 години
'Българската петролна и газова асоциация'?Свободен пазар, търсенето и предлатането определят цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
johnnyBravo
преди 9 години
Сега това ли е оправданието. Няма такова малоумие, правят си хората на *** и край няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
stanislavr
преди 9 години
Новите колони в Нефтохим трябва да работят още от миналото лято. Вече се произвеждат само горива, които са "нискоценови" (тоя да му имам речника) продукти, никакви пластмаси и други скъпи нефтопродукти. Едва ли са останали и 1000 човека, били са 10-12000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
Tobywolf
преди 9 години
Егати... То май останаха само астрономически явления за извинение..Как не са се сетили - т'ва слънчев вятър, пълно затъмнение - лунно, после слънчево, преминаване на поток през Плеядите...Отдавна няма държава .. сал една територия остана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 4
forexboy
преди 9 години
Истината е, че у нас петролната мафия се е сдружила с управляващата и ни дерат както намерят за добре. Всичко друго са захаросани приказчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още