IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делчев: Отпадането на забраната газовите бутилки да се пълнят на газстанции е опасно

Според бранша новите промени в Закона за горивата застрашават сигурността на гражданите

09:59 | 04.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) предупреди, че отпадането на забраната газовите бутилки да се пълнят на газстанциите може да застраши сигурността на гражданите, тъй като контролът при пълненето им ще бъде занижен. 

Повод за реакцията са готвените от икономическото министерство промени в закона на горивата, свързани с пропан-бутана. 

Пред БНР изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев коментира, че с поправките има опасност да се улесни контрабандата и да се легализира част от сивия сектор. По думите му връщането на възможността да се пълнят битови газови бутилки на газстанции е огромно връщане назад, крие много сериозен риск.

„Освен това крие много възможности за укриване на данъци – т.е. уврежда фиска, уврежда обществото, уврежда бизнеса. Не можем да разберем защо се прави това, което близо 10 г. беше норма, абсолютно необяснимо е за нас“, каза изпълнителният директор на петролната и газова асоциация.

Делчев добави още, че една от най-честите причини за взривове на бутилки е, ако се препълнят. Според него в заводите за пълнене на бутилки се спазва правилото 15-20% от съда да остава празен, а на всеки десет години бутилката трябва да мине през проверка дали е годна. „В кварталните газстанции бутилките може да бъдат препълнени и никой не следи дали са изправни“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
справедлив1
преди 4 години
да ви осветля щом не знаете газта за битови нужди се продава по скъпо от газта за автомобили нищо че тя трябва да е без акциз един съвет НЕ ПЛАЧЕТЕ НА ЧУЖД ГРОБ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕТЕ НА КОЯ СТРАНА Е ГЛАВАТА МУ и не защитавайте тези които ограбват българина по най просташки начин и да поясня литър газ за автомобил е редно да е по скъп от литър газ за печка това е ИКОНОМИКА А ДРУГОТО Е ГРАБЕЖ ПЛАДНЕШКИ ЧЕСТИТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още