IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Нов договор за руския газ ще бъде подписан до 15 ноември

Подписано е и протокол, според който до 15 ноември страната ни трябва да подпише инвестиционното споразумение за Южен поток

19:59 | 27.08.12 г. 4
Делян Добрев: Нов договор за руския газ ще бъде подписан до 15 ноември

България и "Газпром" подписаха днес споразумение, според което до 15 ноември трябва да се подготви и подпише новият договор за доставка на природен газ от Русия. Това съобщи след подписването на споразумения с руската компания министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той уточни, че днес заедно със заместник изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев са подписали общо три споразумения.

Второто от тях е за средна отстъпка от 11% на цената на газа от Русия. Отстъпката влиза в сила от 1 април и ще е до Нова година. Каква ще е икономията за България ще стане ясно, след като се разбере какво е купеното от "Булгаргаз" количество синьо гориво.

Медведев и Добрев са подписали и протокол, според който до 15 ноември страната ни трябва да подпише инвестиционното споразумение за Южен поток, обяви заместник изпълнителният директор на руската компания.

Медведев коментира, че вече са водени разговори с банки и всички проявяват интерес за участие в Южен поток.

Министър Добрев уточни, че нашето участие в проекта ще е далеч по-малко от предварителните разчети, които бяха за 1 млрд. лева.

На територията на Русия вече е започнало изграждане на трасето за Южен поток, съобщи още Медведев и уточни, че през декември ще започне изграждането на морския сектор от газопровода. През 2013 г. ще се предвижда да започне изграждането и на българския сектор.

По думите на Медведев първият руски газ по този газопровод ще е в страната ни през 2015 година.

Собствеността на съоръженията на българска територия са собственост на смесеното дружество Южен поток - България, в което Българският енергиен холдинг и "Газпром" имат по 50%.

Добрев и Медведев посочиха още, че са разговаряли за възможностите за строителство на газови централи в страната и плановете за разширение на газохранилището в Чирен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Има огромна разлика в договорите на Германия с Русия.Огромната разлика се състои в липсата на посредници оскъпяващи пренасяното количество газ за крайните клиенти.Докато у нас на входа на руския ресурс в България има дружество с минимум 50-51% участие на Газпром а останалите проценти са разпределени между партийни БСП функционери и държавата. Познай от първи път кой е миноритаря от тоз остатък? Същото е с проекта АЕЦ Белене, същото бе направено и с приватизацията на Нефтохим Бургас.Затова все повтарям ако руснаците искат да правят бизнес проекти в България защо не ги правят така както ги правят в Германия? Има ли някакъв останал некорумпиран матрял в БГ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хахаха... сега се замислих, че всъщност германците трябва да са най-изявените комунисти в Европа! Не случайно от тяхното котило са изпълзели и Маркс, и Енгелс! Потомственият комунизъм ще да е причината Германия да претака по 65 млрд. м3 руски газ годишно по Северен поток... хахаха...!@bgMan, хубав анализ! :lol: Напоследък добивът на природен газ и в Турция, и в Гърция, и в Румъния стигна до върхови нива ще имат и за продаване, нема как! И ток ще имат, на тях разчитаме! хаха!Спасението от високите цени на газа, разбира се, е в нашия добив! Като го набарат Total, Repsol и OMV ще паднат, нема как! Колкото паднаха цените на тока от нашите въглища в Марица изток в ТЕЦ-а на AES! Последното увеличение на цената на газа беше по искане на добиващата у нас Мелроуз Ризорсиз, за ужасТ на феновете на руската връзка... хаха!Колкото до това колко ги мразим руснаците, не съм сигурен каква част от българите ги мразят, но е сигурно, че е най-кресливата и непродуктивна част!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Г-н Gould , диверсификация може да има само когато има пуснати в експлоатация газови връзки със Сърбия, Румъния и най-вече с Гърция. Те все още се строят защото преждеуправляващите предани социалисти умишлено възпрепятстваха това.Докато тези връзки ги няма и нямаме наш собствен добив сме обречени да купуваме от руснаците, дори и да ги мразим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Въртят, въртят ***, приказват уж за диверсификация и намаление на цените, но старата любов ръжда не хваща. Комунистите винаги са обърнати със *** към Русия. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още