IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на сивата икономика е около 20% от официалния БВП

Анализ на финансовото министерство обхваща периода 2000 – 2009 г.

16:21 | 03.08.11 г. 2
Делът на сивата икономика е около 20% от официалния БВП

Делът на сивия сектор в българската икономика е около 1/5 спрямо официалния брутен вътрешен продукт (БВП) за периода 2000-2009 година. Това сочат предварителни оценки на експертите на Министерството на финансите, изготвени по метода на потреблението на енергия в България за същия период.

Резултатите от първия подробен институционален анализ на дела на сенчестата икономика в страната МФ ще публикува в средата на септември.

Предварителните резултати показват, че през последните години делът на сивата икономика е достигнал стойности от около 20% от официалния БВП. Анализът обхваща периода до 2009 г., тъй като все още не са публикувани официалните статистически данни за потреблението на енергия в страната за миналата година.

Предварителните оценки отчитат ефектите върху потреблението на енергия от промяна на цените на енергийните стоки, структурата на икономиката и технологичния напредък. Методът е избран заради относителната му простота и точност при отчитане на динамиката на сенчестия сектор.

Измерването на сивата икономика чрез проследяване на промените в потреблението на електричество се въвежда за първи път през 60-те години на XX в. за Куба и СССР от Kaufmann и Kaliberdа. Основната теза, върху която той стъпва, е, че съотношението между потреблението на електричество и еластичността на БВП в една държава трябва да е приблизително единица.

Основополагащата хипотеза е, че ръстът в потреблението на електричество е индикатор за растеж на регистриран и нерегистриран БВП. Прецизността на този аналитичен подход е потенциално уязвима, тъй като игнорира потенциални промени в потреблението, дължащи се на навлизащите по-високи технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
е тя в САЩ е по-голяма, ние сме направо за пример...за какво ни поучава тогава всекидневно полк. Уорлик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Правителството си признава, че поддържа 20% сив сектор, но той е минимум два пъти по-голяма - ок. 40%. Няма фирма в България, която да не укрива данъци. Работниците се водят на по-ниски заплати, укриват се приходи, измислят се нереални разходи ... Това го има в цял свят, но не в такъв мащаб като при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още