IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демокрацията - по-силна или по-ощетена от кризата

Все повече се наслагва усещането, че извънредната ситуация изисква мерки, които не са присъщи за демокрацията, смята политолог

15:53 | 05.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

 

С основание през изминалите седмици имаше критики към Европейския съюз за това, че липсва необходимата солидарност в борбата с разпространението на коронавируса. Това каза Христо Панчугов, политолог, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

"Последното развитие по тази тема е провалът на срещата на високо равнище, на която трябваше да се обсъди механизмът за общо генериране на дълг на европейско ниво", каза той.

По думите му за пореден път видяхме как останалото напрежение от предишната криза в еврозоната отпреди няколко години доминира на европейско ниво. 

"Отговорът на тази криза трябва да е институционален с повече солидарност. Вместо това наблюдаваме точно обратното – затваряне в националните граници. Единствената мярка, за която всички се съгласиха, е да си затворят границите, когато заплахата се превърна в реалност".

Панчугов заяви, че сега има нов план, който ЕК разработва от няколко дни.

"Той цели създаването на финансов механизъм от 100 млрд. евро, който да е насочен към запазването на работните места, за да може икономиката да има отправна точка след приключването на кризата".

"Предстои да видим дали ще има съгласие по този механизъм. Всички държави ще бъдат еднакво засегнати от случващото се", допълни той.

Гостът говори и за дезинформацията по време на кризата.

"Докладът на агенцията, която следи борбата с дезинформацията, посочва, че пропагандата, че Русия и Китай са се оказали много по-подготвени със заплахата, се увеличава много в социалните медии".

Все повече се наслагва усещането, че тази извънредна ситуация изисква мерки, които не са присъщи за демокрацията.

"Демокрацията ще излезе по-силна или по-ощетена от тази криза. Това ще зависи до голяма степен от устойчивостта на демократичните институции в различните държави".

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Демокрацията - по-силна или по-ощетена от кризата....За демокрацията не знам, но простотията със сигурност е по-силна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Демокрацията, с всичките и слабости, дава възможност на работливите, умните и упоритите да се развиват, което изключително много дразни мързеливците, неуките и глупаците." : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, празни глави мечтаят за авторитарни режими, колко познато. Сякаш няма да са същите лузъри и тогава.Демокрацията, с всичките и слабости, дава възможност на работливите, умните и упоритите да се развиват, което изключително много дразни мързеливците, неуките и глупаците.А и по-леко с безумиците, как Китай спечелил, че е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
dakl
преди 3 години
Имат право тези , които с основание твърдят , че демокрация за която се говори на път и под път никога не е имало. Просто за благозвучие управляващото малцинство, което съвсем съзнателно издгна в култ правата на малцинствата , а не на болшинството , както по идея би трябвало да е при демокрацията . Провали се т.нар. глобализъм при който най развитите до сега страни можеха да извличат свръх доход от труда на работещите в развиващите се страни. Но Китай обърка нещата и обърна господствуващата система в своя полза. Едва ли е случайно , че имено САЩ при Тръмп почна да се затварят пазарите защото кукуренцията , която до скоро издигаха в култ започна да работи против тях. Очевидно че до сега господствуващата система няма повече бъдеще. Каква ще е следващата все още никой не знае, защото тя е в процес на конструиране. Едва ли подобни промени ще настъпят без геополитически катаклизми, както винаги до сега е ставало в историята. Дай бог да е без война, което е доста съмнително , защото изгодополучателите ще държат до последно на правата които да сега са ги облагодетелствували!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
И след месец "коронавирусът" като иде в историята и цъфне опашатата световна лъжа , какво ще казвате ? "Извинявайте че сринахме всичко" !А може и туй да го няма ... Всичко идва от едно място ... Осама , кули близнаци , международен тероризъм , арабски пролети , бежанци , глобално затопляне , *** и конвенции , грета тунберг , коронавирус ... и какво ли още не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
vanaia
преди 3 години
Демокрация никога не е имало. Законът не важи за всички! Примери безброй! И говоря за целият свят и особено за развитите страни, не за малка България. Виж капитализъм, глобализъм има, доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още