Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Демократична България" предлага вдигане на прага за регистрация по ДДС

От "Изправи се! Мутри вън!" също са внесли подобен законопроект

"Демократична България" предлага вдигане на прага за регистрация по ДДС

Снимка: Pixabay

Задават се нови промени в Закона за ДДС. Парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) е внесла в деловодството на Народното събрание законопроект, в който се предлага прагът за регистрация на фирми, еднолични търговци и лица, упражняващи независима икономическа дейност, да бъде повишен от 50 хил. лв. на 166 хил. лв. оборот.

От обединението искат въвеждане на облекчен режим за регистрация по ДДС за микро- и малките предприятия, както и за физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност. Целта е те да си поемат глътка въздух в кризата и да инвестират в развитие на бизнеса, а не в администриране на дейността си, пише в мотивите на законопроекта. 

Още по темата

Според ДБ от 2025 г. се планират общи европейски правила, според които ще има единен праг на облагаем оборот от 85 хил. евро. Вносителите обясняват още, че в момента много търговци умишлено укриват обороти именно за да избегнат задължителната регистрация по ДДС.

С промените ще се постигне изсветляване на икономиката, аргументират се още от ДБ.

От "Изправи се! Мутри вън!" също са внесли подобен текст, но от партията на Мая Манолов настояват прагът да бъде 200 хил. лв.

Според сега действащото законодателство задължителна регистрация по ДДС се прави при достигане на 50 хил. лв. облагаем оборот. Това от своя страна е свързано с множество други изисквания – по-сериозна счетоводна отчетност и подаване на месечни справки, декларации и дневници, които неминуемо водят и до повече счетоводни разходи.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-накрая нещо умно и наложително

Още от Икономика и политика
България е предпоследна в ЕС по иновации