Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Демонстрационен център за локално пречистване на води заработи във Враца

Малки системи могат да решат проблема с отпадните води на отделни къщи, хотели или общини

Демонстрационен център за локално пречистване на води заработи във Враца

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Във Враца заработи първият в Югоизточна Европа българо-германски демонстрационен център за локално пречистване на отпадни води. С помощта на водещи германски фирми се представят технологии за опазване на природата и реките в селата и малките промишлени предприятия, без да са нужни огромни инвестиции за канализация, съобщи БНТ.

На територията на градската пречиствателна станция във Враца демонстрационният център показва как работят 6 малки високотехнологични системи за отпадни води. Една от тях дори функционира без електричество, само с биофилтри. Системите могат да се използват както от гражданите, така и от общините. 

Още по темата

Показаните пречиствателни станции могат да обслужват от едно до 6 хил. домакинства, малки хотели или цели комплекси, отделни квартали в селата или градовете.

Демонстрационният център работи по проект за групиране на няколко къщи в Згориград. Системите работят и при голям брой, и при малък брой жители.

В центъра ще се провеждат обучения на ВиК оператори, на ученици и студенти, както на фирми, предприемачи и общини.

Проектът за създаването на центъра е първият в страната и е съвместен между общината и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи БТА. Средствата за строително-монтажните дейности са от бюджета на министерството за 2016 г., по програмата за устройствено планиране и ВиК и са 180 хил. лева.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 24 май