Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Денев: Достъпът до иновативните терапии не бива да се забавя допълнително

Оценката на здравните технологии трябва да се развива, без да е преграда между новите терапии и пациентите, посочват директорът на ARPharM

Денев: Достъпът до иновативните терапии не бива да се забавя допълнително

Снимка: Pixabay

Оценката на здравните технологии (ОЗТ) трябва да се развива в България, така че да не е преграда между новите технологии и пациентите. Тази позиция изрази Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), пред Investor.bg по повод предстоящия здравен дебат на тема „Иновации и оценката на здравните технологии – ползи  и предизвикателства”.

Организираният от Investor.bg и Puls.bg форум ще се проведе на 24 юни.

Оценката на здравните технологии подпомага правителствата във вземане на правилно решение за финансирането на дадена иновативна терапия от публичния фонд. Иновативната индустрия у нас приема, че механизмът на ОЗТ трябва да се въведе, но материята има нужда да се развива, така че да не е преграда между новите технологии и пациентите.

В Европа и в света, за да се разпознава иновацията от правителството, трябва да минава през информирано решение. Именно тук е ролята на ОЗТ, което на практика представлява експертни оценки, които препоръчват или не дадена терапия за финансиране от публичния фонд, обясни Денев. В момента няма държава в Европа, която да се справя в това решение без тази процедура. Още повече, че постоянно навлизат съвременни терапии за лечение на важни социално-значими заболявания.

Няма как обаче да прилагаме същите модели, като в богатите страни, поради силно ограничения ресурс, с който разполага държавата ни. Ако във Великобритания например ресурсът за подобна оценка на здравните технологии е в порядъка на 50 млн. паунда, то следва у нас да се ориентираме към по-приложим и балансиран модел на оценка, който изисква да се ползват оценки, които вече са направени и се използват в други държави, що се отнася до клиничната част. Тоест, не е нужно в България да започваме от нулата, след като бихме могли вече да използваме готова оценка от клинична гледна точка за даден препарат. Следва на локално ниво да се направи икономическата, посочи Денев.

Още по темата

Възниква обаче въпросът доколко у нас биха били приложими готовите оценки. ОЗТ никога не е категорична, а препоръчителна, тоест при вземане на друга чужда оценка тя трябва да се адаптира към българските условия, препоръча експертът.

За да не влезем в безкраен дебат без научни аргументи, оценката изцяло следва да се пренесе на експертно ниво, смята специалистът.

Иновативната индустрия у нас приема, че ОЗТ трябва да се въведе и да се развива, защото от години се прилага, но материята има нужда да се развива. 

„Да, трябва да се развива механизмът на ОЗТ, но да не е преграда между новите технологии и пациентите, защото в началото би било много лесно, поради практически трудности, новите терапии да не стигнат до пациентите, ако новият механизъм не е сработил навреме”, отбеляза Деян Денев. И напомни, че пациентите и сега чакат по три години, докато нова терапия стигне до тях, така че ОЗТ не бива да води до допълнително забавяне.

От началото на годината е в сила наредбата на здравното министерство, с която се въвежда Оценка на здравните технологии (ОЗТ). Въвеждането на този механизъм е част от мерките на министерството за ограничаване на публичните разходи за лекарства, които всяка година нарастват, а публичният фонд не успява да удържи на постоянно навлизащите нови и скъпи терапии.

България е последната държава от Европейския съюз, която въвежда оценка на здравните технологии.

Наредбата за ОЗТ вече е в ход, но не се приема еднозначно от всички страни. Сформирана е работна група, която в преговори с министерството да промени наредбата, така че при прилагането й в България да се оценят ползите от този механизъм наред с тези на иновативните медикаменти. От иновативната фармацевтична индустрия виждат няколко проблемни момента по прилагането на механизма в България.

Какви са ползите от въвеждането на Оценка на здравните технологии в България, в какви посоки индустрията търси промени? По тези въпроси ще се проведе Здравен дебат на 24 юни.

Здравен дебат се провежда с подкрепата на AMGEN – генерален партньор, Roche, Novo Nordisk и Astra Zeneca 

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е институционален партньор.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
3,3 млн. души преминаха през терминалите на Летище София през 2021 г.