IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деница Николова: Административните райони няма да се променят

Основният параметър при районирането е населението, обясни заместник-министърът на регионалното развитие

12:24 | 10.10.18 г. 4
<p>
	<em>Илюстрация: МРРБ</em></p>

Илюстрация: МРРБ

Административните райони няма да се променят, новите райони ще служат за отчитане на целите на Евростат – те са статистически райони. Това обясни заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова в ефира на bTV.

Коментарът ѝ е по повод проекта за промени в Закона за регионалното развитие, според които страната се разделя на  четири района – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски.

Николова уточни още, че основният параметър при районирането е населението. „Статистическите райони, съгласно изискванията на ЕК, трябва да обхващат определен брой население“, обясни заместник-министъра. Тя даде за пример Северозападна България, която не отговаря на европейския критерий за население (между 800 000 и 3 млн. души), тъй като населението му вече е паднало под долната граница. 

Според нея деленето на страната е направено и на географски принцип и е обвързано с историческите характеристики и природните особености на районите, което дава възможност за провеждане на дългосрочна и балансирана регионална политика.

Общо 353 млн. лв. са средствата по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., разпределени в три фонда, финансиращи 39-те големи града на страната, съобщи още Николова. Северна България има достъп до над 210 млн. лв. под формата на нисколихвено кредитиране. Средствата се разпределят за проекти, водещи до подобряване на градската среда, модернизация на градския транспорт, спортна инфраструктура, обекти в сферата на културата, изграждане на проекти, генериращи приходи и допълващи развитието на градовете като паркинги, лунапаркове, басейни и т.н.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 години
пак си пил ракия от рано, евала на социалната им система ... не е най добре това дето го желаеш ти и другите ***, но уви натам сме тръгнали и вината не е на Брюксел, наша си е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Абе най добре да се закрие държавата , налЕ ?! Те от Брюксел виждат най хубаво и ше ни оправат чудесно ! : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 5 години
факт, с политиките си и некадърноста си най добре е цялата държава да е в един район ... така след 10тина години няма да се налага да го променят пак, до тогава и държавата може да е 3млн и да изпълнява критериите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
ivanrog
преди 5 години
"Тя даде за пример Северозападна България, която не отговаря на европейския критерий за население (между 800 000 и 3 млн. души), тъй като населението му вече е паднало под долната граница."*** ***, вече не сте жалки и смешни, а ставате все по-нагли и нахални, за това и няма как да продължавам да пазя добър тон към вас. Причината този район да не може вече да е район е вашата "компетентна" регионална политика! Това не е въпрос на велика миграция, въпреки нейното съществуване, а въпрос на вашата наглост - нежелайки да чувате хората и да си признавате грешките! Обградени сте от чутовни некадърници, които наричате "експерти", чакате от *** да чуете истината, а когато някой ви покаже грешките, го обвинявате за комунист, но не и да чуете! Колкото повече продължавате така, толкова повече закривате бъдещето на тази държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още