Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Денков: Обсъжда се връщане на всички ученици в клас от вторник

Тестването да е един път в седмицата или да отпадне изцяло, предлага министърът на образованието

Денков: Обсъжда се връщане на всички ученици в клас от вторник

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Николай Денков очаква в началото на следващата седмица всички ученици да се върнат в класните стаи за присъствено обучение. Той уточни по bTV, че очаква днес или най-късно утре да има решение на здравното министерство, за да може процесът по логистика на тестовете да започне. В момента на училище ходят само най-малките ученици - тези между първи и четвърти клас.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков.

Той посочи, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас. „Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той. 

"Ако има решение днес, планирали сме да разпределим около 200 хил. теста, за да може в понеделник училищата, които се организират, да приемат големите ученици. Останалите ще могат от вторник. Заповедта в момента изисква двукратно седмично тестване на учениците. Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете. Пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1 до 4 клас", каза министърът.

Още по темата

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи тестове. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите.

Просветният министър каза, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти. „В момента, в който взеха това решение, бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев се очаква решение по темата днес или утре.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти. Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година.

Образователният министър каза, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 януари