IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати гласуваха нови изменения в Закона за ползването на земеделските земи

Опозицията видя риск от злоупотреби от страна на общинските съвети

18:18 | 06.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутати от парламентарната комисия по земеделие гласуваха на първо четене поредните изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Промените са внесени от народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Тя предлага общинските съвети да имат възможност да променят предназначението на пасища и това да става с общи и подробни устройствени планове.

Добрин Данев от БСП заяви, че групата му няма да подкрепи поправките, защото с разширяването на правомощията на общинските съвети да превръщат пасища от публична в частна общинска собственост може да се получи „изкривяване заради различни интереси“.

Той настоя сроковете между първо и второ четене максимално да бъдат удължени, за да се изяснят бъдещите позитиви и негативи. Депутатът поиска за текстове, които да ограничат субективните решения на местните власти, за да не се вземат решения, които не са от полза на общините. 

Председателят на комисията Румен Христов обясни, че промените са гласувани по настояване на Националното сдружение на общините (НСОРБ), за да могат местните власти да предоставят терени, когато има инвестиционни намерения.

Той предложи компромис – между първо и второ гласуване да се определи лимит – процент от пасищата в общината, чието предназначение може да бъде променяно.

Вносителят Цвета Караянчева заяви, че това ще помогне на фермери от Кърджалийско, които нямат имоти, за да си построят ферми, и затова държат животните под навеси.

Проф. Иван Станков от АБВ заяви, че в България пасищата са 9% от земеделските земи, което е недостатъчно за развитието на месодайно животновъдство.

Очаква се проектът да влезе другата седмица в пленарна зала, съобщи Караянчева.

Проектът мина с 12 гласа „за“, два „против“ и един „въздържал се“.

Пред комисията от Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) поискаха други промени в ЗСПЗЗ – арендаторите от едно землище да заявяват нивите си или само в реални граници, или в споразумение за комасирано ползване (по чл. 37в).

Сега някои земеделци заявявали най-плодородните ниви в реални граници, а останалите предлагали за комасирано ползване. Тази практика е порочна и създава условия за изнудване,  смятат от асоциацията.

Представители на Коалиция за живот без тютюнев дим пък поискаха пълна забрана за реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия, както и цигарите да се продават скрити в специални шкафове в магазините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още