IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати и министри масово „забравят“ да декларират доходите на половинките си

Сметната палата установи разминавания в 323 декларации на висши държавници

16:21 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сметната палата установи разминавания в 323 декларации на висши държавници. От ведомството съобщават, че са публикувани списъците по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД), с ежегодна декларация или уведомление, подадени през 2016 г., както и встъпителни и финални декларации, подадени през периода от 1 януари 2016 г. до 13 септември 2016 г., за които проверката е приключила със заключение за несъответствие.

От списъците на Сметната палата става ясно, че хората във властта често „забравят“ да декларират доходите и собствеността на партньорите си в живота.

Общо 12 депутата от вече разпуснатото 43-то Народно събрание са пропуснали да отбележат детайли от финансовото си състояние. Така например Димитър Горов от БСП е забравил да опише дяловете на съпругата си в ново търговско дружество. Колегата му Валери Жаблянов пък не е написал, че съпругата му има апартамент в София. Кирчо Карагьзов пък не е декларирал, че половинката му е придобила нива от 12 декара в село Безмер.

Според данните на Сметаната палата Бойка Маринска от Реформаторския блок (РБ) не е посочила задължение на съпруга си към юридическо лице в размер на над 102 хил. лв.

По високите етажи на властта също има несъответствия в декларациите. В списъците на Сметната палата попада и бившият вицепремиер Меглена Кунева, която е забравила да декларира доходи от наем на съпруга си в размер на 12 600 лева. Бившият социален министър Ивайло Калфин пък е пропуснал да декларира обезпечение върху ипотека за 74 хил. лева на собствен апартамент. 

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която беше заместник-финансов министър преди да оглави регулатора, също е забравила да декларира доходи на съпруга си в размер на 5 700 лева.

Посланикът ни в Израел Димитър Михайлов не е уведомил за 3 564 лв. доходи на съпругата си от наем.

Проверени са общо 14 261 лица с ежегодна декларация или уведомление и 743 лица, подали финална и встъпителна декларации до 13 септември 2016 г. Проблем с несъответствията в декларациите имат 2,15 на сто от тези, които са ги подали, отчитат още от Сметната палата.

Проверката на имуществените декларации обхваща освен задължените лица и техните съпрузи и ненавършили пълнолетие деца, съгласно законовите разпоредби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още