IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати обещаха подкрепа на фермерите заради промените в Закона за ДДС

Представители на земеделската комисия в НС се ангажираха да лобират пред МФ относно задължението за поставяне на измервателни уреди на резервоарите за гориво

19:15 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депутати обещаха подкрепа на фермерите заради промените в Закона за ДДС

Депутатите от парламентарната земеделска комисия решиха да подкрепят земеделските производители, които след промени в Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) са задължени да слагат измервателни уреди на резервоарите за гориво в стопанствата. Промените засягат всички ведомствени бензиностанции и са в сила от 1 януари.

От няколко дни фермерски организации протестират срещу промените в закона, които са обнародвани на 24 декември. Земеделците смятат, че така дейността им ще бъде затруднена, защото ще трябва да направят големи финансови разходи за уредите.

Те обясниха на депутатите, че работата на полето ще бъде силно затруднена, ако тракторите и други машини трябва да се придвижват за всяко зареждане до бензиностанция.

Зърнопроизводители поискаха да се запази сега действащият режим за измервателните уреди. Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, настоя, че земеделците са най-потърпевши от горива-ментета, защото вкарват големи инвестиции в техника.

Случката е демонстрация на нощно законодателство, коментира депутатът Румен Йончев от ББЦ. Той изчисли, че бюджетът няма да спечели от промените, защото сега земеделските производители купуват част от дизеловото гориво без акциз.

Ще спечелят някои търговски обекти и това е надделяло, заяви Светла Бъчварова от БСП.

„Никой не е искал становището на Министерството на земеделието и храните и не го е уведомявал за промените“, заяви агроминистърът Десислава Танева.

В крайна сметка депутатите от комисията решиха да се застъпят пред финансовия министър за земеделците и те да бъдат изключени от обхвата на изискванията за измервателни уреди, като това да бъде изрично уредено в наредбата към ЗДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още