IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат отмяна на пълната забрана за пушене*

Основният мотив за смекчаване на забраната е драстичният спад в оборотите на заведенията и опасността от съкращаване на персонал

13:03 | 28.09.12 г. 6
Депутати предлагат отмяна на пълната забрана за пушене*

Независими депутати внесоха промени в Закона за здравето, които предвиждат отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, предаде БТА.

Вносители са двамата независими депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата. Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

Основните мотиви на вносителите са, че действащата забрана за пушене ще доведе до нарастване на безработицата с поне 30 хиляди души, които притежателите на ресторанти ще бъдат принудени да съкратят заради намалелия оборот.

Според двамата независими депутати ще има и спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 милиона лева.

Кирил Гумнеров представи като мотив за исканите промени и факта, че "сегашната забрана допринася за корупционни практики". Депутатът получил сигнали от собственици на заведения, че имали "абонамент", който осигурява предупреждения за проверките за тютюнопушене. В по-малките градове тарифата била 500 лева на месец, срещу които собственикът получават SMS, ако предстои такава проверка.

Миналата седмица от хотелиерската и ресторантьорска асоциация заявиха пред Investor.bg, че бизнесът таи надежди за смекчаване на забраната за пушене, заради наполовина намалелите обороти в заведенията през летните месеци от началото на забраната.

По-късно по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че няма да подкрепи предложението за отпадане на забраната за тютюнопушене на закрито. Атанасова посочи, че в ГЕРБ не се е водил дебат за отпадане на забраната и затова тя няма да внася предложение за отмяната й. 

*Допълнена с позицията на здравния министър към 16.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
atanasovg
преди 11 години
Ако пушачите бяха достатъчно умни и толерантни да излизат и да запалят навън цигара,когато им се допуши,а не да тровят останалите пушачи и непушачи клиенти и персонала на заведението,да не говорим,че понякога там има и деца,но на тях не им пука,нямаше да се налага да се приемат забрани.Аз поне се радвам на министъра,че засега изобщо не се поддава на натиска и категорично отказва да се преразглежда забраната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
fps
преди 11 години
"двамата незавасимите депутати" - ахахахах.Никой не е забранил пушенето , който иска все още може да го прави. А това че не се пуши в заведенията е плюс , ще произвеждаме по малко сервитьори и бармани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
1914
преди 11 години
абсолютно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Ей наркоманията на пушачите не познава граници.тъкмо най накрая може да се диша в заведения и дискотеки и те пак почнаха да вият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
1914
преди 11 години
какво има да се поправят. *** - заведенията са прекрасни така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
karadjata
преди 11 години
тия *** от ГЕРБ (Б.Б.) май ще вземат да се усетят за простотията, която направиха с тоя закон дано да се поправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още