Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Депутатите няма да намаляват основните си заплати

Новият правилник изключи възможността народните представители да получават допълнителни възнаграждения до 25% от заплатата при изпълнение на приоритетни задачи

Депутатите няма да намаляват основните си заплати

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите няма да намаляват основните си заплати и те остават равни на три средномесечни възнаграждения в обществения сектор. Парламентът прие окончателно правилника си за работа, предаде БТА.

Предложението на Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!" (ИБГНИ) основното възнаграждение на депутатите да бъде намалено на една средна за страната заплата беше подкрепено само от осем народни представители, 109 бяха "против" и 31 се въздържаха. То доведе и до противопоставяне между председателя на парламентарната група ИБГНИ и председателя на Народното събрание Ива Митева.

Още по темата

Според Митева трябва да се мисли за нов модел на определяне на възнагражденията в държавната администрация, който да премахне диспропорцията в заплащането. „Не знам дали г-жа Манолова си дава сметка как се определят възнагражденията в държавната администрация“, коментира тя.

Митева обясни, че те са процент от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще доведе до редуциране и на парите на държавната администрация.

В отговор Манолова изтъкна, че за българските граждани, които получават по 700 лв., този спор е абсурден. Отхвърлено беше и предложението ѝ  депутатите сами да поемат транспортните си разходи за автобусни, жп и самолетни билети при изпълнение на задълженията си.

Така, например, ще се признават разходите за самолетни билети на народни представители от райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, при положение, че те са на повече от 250 км от София. Депутатите, които отговарят на тези критерии, ще имат право на 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а за останалите народни представители ограничението е до 12 самолетни билета.

Отпадна възможността от стария правилник депутатите да получават допълнителни възнаграждения до 25% от основното си месечно възнаграждение при реализиране на приоритетни за страната задачи.

За облекло парламентарните служители ще получават пари в размер до две средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера, записаха още в новия правилник депутатите.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преброителите започват обхода си по домовете