IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха окончателно увеличението на майчинските до 310 лева

Увеличението на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години влиза в сила от 1 юли

11:12 | 20.06.13 г.
Депутатите одобриха окончателно увеличението на майчинските до 310 лева

Парламентът окончателно одобри обезщетението за отглеждане на дете между 1 до 2-годишна възраст да бъде увеличено от 240 лева на 310 лева, с което то се изравни с минималната заплата, предаде БТА.

Увеличението е заложено в изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година и влиза в сила от 1 юли, както предложиха бившите управляващи. Левицата първоначално предлагаше увеличението да е от 1 октомври.

Необходимите средства за повишаването на майчинските са в размер на 16,7 млн. лева. Допълнителните разходи ще бъдат компенсирани с икономии, обяви управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков.

Той обясни, че през първите пет месеца на годината изпълнението на разходната част на бюджета на общественото осигуряване е с около 32 млн. лева по-малко от планираните, което дава увереност, че няма да се допусне превишаването му.

Увеличението на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години е част от спешните мерки на премиера Пламен Орешарски, които бяха гласувани вчера от Народното събрание. В него се предвижда да се приемат мерки, с които да не се допусне увеличение на цената на тока, да се разшири системата за енергийното подпомагане и да се повиши до 340 лева минималната заплата от 1 октомври.

На бизнеса беше обещано скоростно разплащане на държавните дългове и намаляване на административния натиск. Предвидени са и промени в Изборния кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още