IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха проекта на ГЕРБ за нова Конституция

БСП обяви текстовете за "кьорфишек", а от ДПС заявиха, че това е удар срещу демокрацията и държавността

12:13 | 25.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

След разгорещен дебат в Народното събрание проектът на нова Конституция и проектът на решение за произвеждане на избори за Велико Народно събрание, което да приеме новия основен закон, не получиха подкрепа. Със 111 гласа „за“, 93 „против“ и 8 "въздържали се" парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ.

За да получи одобрение, проектът трябваше да бъде подкрепен в зала със 160 гласа, което е две трети от всички народни представители. Това обаче не се случи, защото от БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят промените. Депутатите от двете парламентарни групи са общо 95. По време на дебатите от левицата обявиха текстовете за „кьорфишек“, а от ДПС заявиха, че това е удар срещу демокрацията и държавността. 

От ГЕРБ пък обявиха, че обществото тепърва ще търси място за конституционен дебат.

Предложението на правителството, под което стоят подписите на 127 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и нечленуващи в парламентарни групи, предвижда съществените промени в основния закон да се правят с гласовете на 80% от народните представители и намаляване на броя на депутатите в Народното събрание от 240 на 120.

Управляващите предлагат също да се отнеме правото на президента да назначава главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Проектът предвижда още двете прокурорски колегии към Висшия съдебен съвет да са Съдебен съвет на прокурорите и Съдебен съвет на съдиите.

В текстовете е включена опция главният прокурор да говори в парламента по общи въпроси два пъти годишно, а ако народните представители искат да го питат по конкретни разследвания, това ще става само след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Проектът предвижда и създаване на възможност за внасяне на самостоятелна жалба до Конституционния съд, както и за препращане на делата от обикновените съдилища към Конституционния съд.

Припомняме, че до дискусията за ремонт на основния закон се стигна след масовите антиправителствени протести през август и заявката на премиера на Бойко Борисов за „рестарт на политическия живот“ в страната. 

През октомври бе създадена временна парламентарна комисия, натоварена със задачата да обсъди предложените конституционни промени.  В новата комисия, която работи 2 месеца, нямаше представители на БСП и ДПС.

На 23 ноември бе оповестено и заключението на Венецианската комисия, която се произнесе по предложените от ГЕРБ текстове за промени в основния закон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още