Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Депутатите отхвърлиха проекта на ГЕРБ за нова Конституция

БСП обяви текстовете за "кьорфишек", а от ДПС заявиха, че това е удар срещу демокрацията и държавността

Депутатите отхвърлиха проекта на ГЕРБ за нова Конституция

Снимка: БГНЕС

След разгорещен дебат в Народното събрание проектът на нова Конституция и проектът на решение за произвеждане на избори за Велико Народно събрание, което да приеме новия основен закон, не получиха подкрепа. Със 111 гласа „за“, 93 „против“ и 8 "въздържали се" парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ.

За да получи одобрение, проектът трябваше да бъде подкрепен в зала със 160 гласа, което е две трети от всички народни представители. Това обаче не се случи, защото от БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят промените. Депутатите от двете парламентарни групи са общо 95. По време на дебатите от левицата обявиха текстовете за „кьорфишек“, а от ДПС заявиха, че това е удар срещу демокрацията и държавността. 

Още по темата

От ГЕРБ пък обявиха, че обществото тепърва ще търси място за конституционен дебат.

Предложението на правителството, под което стоят подписите на 127 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и нечленуващи в парламентарни групи, предвижда съществените промени в основния закон да се правят с гласовете на 80% от народните представители и намаляване на броя на депутатите в Народното събрание от 240 на 120.

Управляващите предлагат също да се отнеме правото на президента да назначава главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Проектът предвижда още двете прокурорски колегии към Висшия съдебен съвет да са Съдебен съвет на прокурорите и Съдебен съвет на съдиите.

В текстовете е включена опция главният прокурор да говори в парламента по общи въпроси два пъти годишно, а ако народните представители искат да го питат по конкретни разследвания, това ще става само след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Проектът предвижда и създаване на възможност за внасяне на самостоятелна жалба до Конституционния съд, както и за препращане на делата от обикновените съдилища към Конституционния съд.

Припомняме, че до дискусията за ремонт на основния закон се стигна след масовите антиправителствени протести през август и заявката на премиера на Бойко Борисов за „рестарт на политическия живот“ в страната. 

През октомври бе създадена временна парламентарна комисия, натоварена със задачата да обсъди предложените конституционни промени.  В новата комисия, която работи 2 месеца, нямаше представители на БСП и ДПС.

На 23 ноември бе оповестено и заключението на Венецианската комисия, която се произнесе по предложените от ГЕРБ текстове за промени в основния закон. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
„Метрополитен“ няма да заобиколи КЗК при строителството на метрото до „Левски-Г“