IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха възстановяването на наборната служба

НС прие промени в Закона за отбраната за подмладяване на войнишкия състав

14:49 | 14.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, внесени от правителството. Част от промените предвиждат ново концептуално виждане за начина на изпълнение на военната служба от войниците, сержантите и офицерите, предаде БТА.

Предлага се възрастта за прием на войниците да се намали от 32 на 28 години, пределната възраст също - от 50 на 46 години. Целта е да се подмлади войнишкият състав за по-ефективно изпълнение на задачите му, както и за създаване на възможност за попълване на запаса след приключване на военната служба, се посочва в доклада на Комисията по отбрана. Предвижда се и увеличение на пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши и старши офицери на 55 години. 

Въвежда се и изискване към военнослужещите за спазване на Етичен кодекс за поведение, който ще се утвърждава от министъра на отбраната.

Парламентът отхвърли други два законопроекта - първия на Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и група народни представители, а втория на независимия депутат Велизар Енчев. И двата предвиждаха възстановяване на наборната военна служба.

След гласуването в зала Каракачанов заяви пред журналисти, че между първо и второ четене ще предложат промени в законопроекта на Министерския съвет в посока възстановяване на наборната служба. Ще го предлагаме, докато му дойде времето, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още