IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите предложиха 28 законодателни промени още в първия си работен ден

Най-активни са парламентарните групи на "Атака" и на ДПС

08:30 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депутатите предложиха 28 законодателни промени още в първия си работен ден

Активно започва работата на 43-то Народно събрание. Още в първия си работен ден депутатите успяха да внесат в деловодството 28 предложения за промени в законодателството на страната, показва справка в сайта на институцията.

Сред най-активните са депутатите от „Атака” и ДПС, като част от законопроектите не са подготвени сега - те бяха внесени в деловодството на предишния парламент, но краткото време на неговото съществуване се оказа недостатъчно те да бъдат разгледани.

Един от най-очакваните от обществото нов законопроект е свързаният с отпадането на банковата тайна за висши чиновници, които имат влогове и кредити в банки, чийто лиценз бъде отнет или самата институция се преструктурира. Автори на проекта са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Лютви Местан.

„Атака” настояват в свое предложение за промяна в Закона за доходите на физическите лица и за отпадането на плоския данък от 1 януари 2015 година. С промени в Кодекса на труда от партията предлагат минималната заплата в страната да бъде не по-ниска от средната минимална работна заплата в ЕС.

От „Атака” настояват още и за нулева ставка данък добавена стойност (ДДС) за храни от първа необходимост, които са местно производство, както и за учебници и помагала.

Националистите внесоха и готвени от месеци промени, сред които искането журналистите да обявяват в Сметната палата своето имотно състояние и доходите си, както и промяна в Наказателния кодекс, според която публичното демонстриране на хомосексуална ориентация да се наказва със затвор от една до пет години и с глоба от 1000 до 5000 лева.

Промяна в Наказателния кодекс искат и депутатите от ДПС. Те настояват да отпадне давността за престъпления, свързани с възродителния процес.

„Атака” отново повдигат въпроса и за избирателните права. Те предлагат участието в местни и национални избори и референдуми да бъде задължително за всички с поне основно образование.

С предложения за промяна в Трудовия кодекс от националистическата партия предлагат обезщетенията при пенсиониране за педагозите да бъдат в размер на толкова брутни работни заплати, колкото е стажът им в системата. Ако бъде одобрена, промяната трябва да влезе в сила от 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още