IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха доклада за Изборния кодекс без дебати

Предвижда се хартиените бюлетини да се отпечатват в печатницата на БНБ под контрола на МФ и ЦИК, предлага се и машинно гласуване в областните градове

09:57 | 01.11.13 г.
Депутатите приеха доклада за Изборния кодекс без дебати

Парламентът прие доклада на временната  комисия за промени в Изборния кодекс без обсъждания. Единствено Мая Манолова от БСП, която оглавяваше комисията, работила по кодекса три месеца, изложи основните моменти в нормативния акт.

Сред тях е предложението на предстоящите избори да се проведе експериментално машинно гласуване в областните центрове.

В доклада си комисията предлага още да се премине към активна регистрация и в избирателните списъци да бъдат вписани всички граждани, които са гласували на последните избори. Целта е да няма хора, които неправомерно ще бъдат лишени от правото им на глас, обясни Манолова.

Сред предложенията е и допускане на участие на организации на българите в чужбина като подпомагаща страна на дипломатическите и консулските представителства при организираното на изборите в чужбина.

Нов момент са и правилата за отпечатване, съхранение и разпространение на бюлетините. За първи път се предвижда хартиените бюлетини да се отпечатват в печатницата на БНБ под контрола на Министерството на финансите и ЦИК.

Предлага се и изцяло нов начин на конституиране на ЦИК. Нейният състав се предвижда да бъде намален  и да се избира от парламента след публично изслушване. Освен това към ЦИК да има и Обществен съвет, предлага още комисията. Въвежда се и обща бюлетина за национални, местни и евроизбори с преференция.

Предвижда се още намаляване на депозитите за участие в изборите – за партии да стане 2 500 лева, за коалиции – 5 000 лева, а за инициативни комитети – 100 лева. Проектът предвижда право да участват в местни и президентски избори да имат и хора с двойно гражданство.

Промени има и в медийното отразяване на предизборните кампании, като се въвежда безплатно участие в обществените медии за тези, които не получават партийна субсидия. В доклада си комисията предлага да има пряк избор на районите кметове, както и на населени места с над 100 души.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още