Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Депутатите приеха нова схема за компенсации на земеделските стопани

Подкрепата е за производители, които са засегнати от коронакризата и ще бъде под формата на еднократно плащане

Депутатите приеха нова схема за компенсации на земеделските стопани

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха промените в Закона за подпомагане на земеделските производители на първо и второ четене. "За" законопроекта на първо четене гласуваха 149 народни представители, без "против" и с 1 "въздържали се", съобщи Агенция „Фокус“. По предложение на председателя на Комисията по земеделието и храните Мария Белова законопроектът бе приет и на второ четене.

Промените са внесени от ГЕРБ и са насочени към регламентиране на реда за прилагане на новата мярка за предоставяне нa извънредно временно подпомагане на земеделските стопани, които са особено засегнати от кризата от коронавируса. 

Още по темата

Помощта е под формата на еднократно плащане, което ще се извършва в срок до 30 юни 2021 г. За получаването ѝ ще се попълва заявление за подпомагане, което ще се одобрява до края на тази година.

Подкрепата е за производители, които са засегнати от коронакризата, а според текстовете на приетия законопроект максималният размер на помощта не трябва да надвишава 7 хил. евро на земеделски стопанин и 50 хил. евро за малко или средно предприятие. 

На практика мярката ще позволи  от наличните финансови средства по Програмата за развитие на селските райони да бъдат подпомогнати, както селските стопани, така и малките средни предприятия.  Министерството на земеделието, храните и горите ще изготви наредба в съкртени срокове, която ще определи редът и условията за прилагането на мярката, уточнява БНР. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР