IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за електронната търговия

Новите разпоредби са свързани с нелоялните търговски практики и извънсъдебното уреждане на спорове

11:39 | 28.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промените в Закона за електронната търговия бяха окончателно приети близо месец, след като бяха гласувани на първо четене. Измененията получиха почти пълна подкрепа от присъстващите депутати – от 100 гласували „за“ гласуваха 99 народни представители, а един се въздържа, съобщава Агенция „Фокус“.

Промените в закона целят прилагане на Регламент на Европейския съюз, с който се въвеждат задължителни правила за доставчиците на посреднически онлайн услуги и търсачки. 

Изискванията са свързани с нелоялните търговски практики и извънсъдебното уреждане на спорове.

С разпоредбите на регламента се въвежда набор от задължителни правила за доставчиците на посреднически онлайн услуги, които включват изисквания към общите условия на доставчиците на посреднически онлайн услуги; правила и срокове при ограничаване, спиране и прекратяване на услуги към даден бизнес ползвател; изисквания, свързани със специфичните договорни условия, и други.

По-конкретно текстовете предвиждат в офертите в електронни платформи да е задължително посочването на информация дали даден продукт се предлага от търговец или от физическо лице, за да е наясно купувачът, че няма да може да се ползва от защита, ако не купува от търговец.

Новите промени предвиждат задължения при извънсъдебното уреждане на спорове за осигуряване на вътрешна система за разглеждане на жалби. В общите условия на платформите също ще трябва да се посочват медиатори при уреждане на спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още