IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите промениха Закона за електронния документ и електронния подпис

Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" ще определя сертифициращите организации

11:15 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за електронния документ и електронния подпис.

С измененията в българското законодателство се въвеждат разпоредбите на Регламент на ЕС за електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар.

Съгласно регламента устройствата за създаване на квалифицирани електронни подписи и устройствата за създаване на квалифицирани електронни печати подлежат на сертифициране, съобщи БТА. Сертифицирането се извършва от лица, определени от държавите членки.

В законопроекта се посочва, че националният орган ще е Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация", която ще определя сертифициращите организации.

С измененията се въвеждат общото понятие за доставчик на удостоверителни услуги, както и специфичната категория доставчици на квалифицирани удостоверителни услуги.

В отделни текстове от законопроекта се посочва, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е националният надзорен орган, който осъществява правомощията по регламента, като предоставя и отнема квалифицирания статут на доставчиците на удостоверителни услуги.

Според промените КРС ще има правомощие да получава от доставчиците на удостоверителни услуги необходимата информация за изпълнение на функциите ѝ на надзорен орган, както и да участва в осъществяването на съвместни разследвания с надзорни органи на други държави членки.

На КРС е възложена и дейността по създаване, поддържане и публикуване на националните доверителни списъци на лицата, предоставящи удостоверителни услуги и квалифицирани удостоверителни услуги.

Доставчиците на удостоверителни услуги да не подлежат на акредитация, решиха депутатите.

Съгласно регламента, ако доставчик реши да предлага една или повече квалифицирани услуги, трябва да направи уведомление за намерението си пред надзорния орган - КРС, и да приложи доклад за оценяване на съответствието, съставен от орган за оценяване на съответствието.

Комисията за регулиране на съобщенията ще трябва да провери дали доставчикът и предоставяните от него услуги отговарят на изискванията на регламента и при положителна преценка на тези обстоятелства - да му предостави квалифициран статут и да го включи в доверителните списъци в тримесечен срок от уведомяването му.

След вписването в доверителните списъци доставчиците на квалифицирани удостоверителни услуги ще подлежат на периодични одити най-малко веднъж на 24 месеца, за тяхна собствена сметка, от орган за оценяване на съответствието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още