IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите разрешиха на партиите да получават дарения

Ограничение ще има само за спонсори с дългове и на преференциален данъчен режим, гласуваха народните представители

17:06 | 04.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Партиите ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., с които се изменя и Законът за политическите партии.



По този начин бяха дадени допълнителни възможности за финансиране на дейността на политическите партии, след като парламентът гласува намаляване на партийната субсидия до края на годината от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Политическите партии няма да могат да получават средства от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения и/или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Редакцията беше предложена от Валери Симеонов ("Обединени патриоти") в хода на дебатите, съобщи БТА.

Отпадна неговото предложение за таван на получаваните дарения  от 8 млн. лева за една календарна година. Така се премахна само ограничението дарението от едно физическо лице за една календарна година да не може да надхвърля 10 хил. лева.

До редакцията на текстовете за допълнителното финансиране на партиите се стигна след като председателят на БСП Корнелия Нинова постави въпроси към вносителите на предложенията, ще имат ли право фирми, които дължат средства на държавата, изпълняват обществени поръчки или са регистрирани в офшорни зони, да спонсорират партии.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се съгласи с някои от аргументите на левицата и предложи прецизиране на текстовете. "В България големите икономически субекти са контролирани, изнудвани и манипулирани от големите партии, най-вече от управляващите партии", коментира той. По думите му,  сега действащият чл. 24 от Закона за политическите партии забранява спонсориране от религиозни формации и субекти, както и дарения от чужди фирми, НПО-та и правителства.

Корнелия Нинова го поздрави за стъпката за редактиране на разпоредбите. „С текстовете, които сега се предлагат, и в които пише "юридически лица", се заобикалят забраните, които съществуват в момента“, посочи обаче тя.

Христиан Митев ("Обединени патриоти") цитира закона и отбеляза, че остават текстовете със забраните за финансиране на партии от религиозни институции, от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел, единствено отпада забраната за финансиране от юридически лица и еднолични търговци.

Крум Зарков от левицата заяви, че даренията от юридически лица и еднолични търговци, които се позволяват, много често са не по воля, а по принуда, т.е. рекет. „Легализираме по този начин политическия рекет“, убеден е социлистът. Според колегата му Драгомир Стойнев това е нов данък "корупция".

Атанас Костадинов от БСП смята, че авторът на този модел, който се приема в момента, е реална фигура с италиански корени – Алфонс Габриел Капоне, повече познат като Ал Капоне. Този модел знаете как е завършил, не се съмнявайте че и този модел ще завърши по този начин“, посочи той.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че БСП нямат нито едно предложение, а само критикуват тези на другите. "През цялото време вашата позиция беше само против", каза тя.

По време на дискусията бяха цитирани филми и реални личности, дори Валери Симеонов запя евъргрийна на Гершуин "Съмър тайм". Парламентът реши измененията да влязат в сила от обнародването им в "Държавен вестник".

Депутатите задължиха общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите формации.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Investitor33
преди 4 години
Ужас, сега ще пада рекет, поне да бяха приели някакъв таван на даренията, не ми се мисли какво ще прави бизнеса сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още