IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите разшириха съществено правомощията на КЗК

Намаляване на санкциите за участник в картел при съдействие от негова страна, предвиждат законови промени, приети на първо четене

18:03 | 05.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Законови поправките предвиждат съществено разширяване на правомощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Участник в картел, който ефективно съдейства за разкриване на картелно споразумение, ще може да се освобождава от санкции или ще търпи занижени глоби. Това реши на първо четене Народното събрание с гласувани промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), предава БНР.

Управляващите предложиха разширяване на правомощията на Комисията за защита на конкуренцията с предложения в края на миналата година.

Според одобрените от депутатите поправки антимонополната комисия ще има право за разследване и взимане на решение, включително осигуряване на достъп до всяка информация, която касае проверяваната фирма. Въвеждат се и внезапни проверки на купувачи на храни и селскостопанки продукти при съмнение за нелоялна търговска практика. 

Левицата изрази редица несъгласия с предложените от правителството промени. Според социалиста Тодор Байчев автономният орган се натоварва с несвойствени задачи.

Валентин Николов от ГЕРБ защити промените, като посочи, че правомощията на Комисията за защита на конкуренцията се увеличават, за да се повиши регулацията на пазара. "Трябва да помогнем на Комисията да събира съответните доказателства, за да може именно такива практики да бъдат изкоренявани от България", мотивира поправките той.

Контролът по законосъобразността на актовете на КЗК се възлага на Административен съд София-област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още