IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десети ден част от смолянските села са без ток

Над 50 хиляди души от Кърджали и 40 села останаха без питейна вода

08:52 | 16.03.15 г.
Десети ден част от смолянските села са без ток

Десети ден част от смолянските села са без ток въпреки спирането на снеговалежа, съобщи БНР. Засегнатите селища очакват обещаните агрегати за електрозахранване.

От днес се възстановява учебният процес във всички училища на областта, с изключение на детската градина и училището в рудоземското село Елховец.

Огромното свлачище, което затвори пътя Асеновград – Смолян, все още не е разчистено, така че остава в сила обходният маршрут Смолян – Девин – Кричим, съобщиха от Областното пътно управление.

На заседанието си тази сутрин Областният кризисен щаб ще обсъди дали да отмени бедственото положение за областта.

През цялата нощ продължи ремонтът на скъсания магистрален водопровод, който остави без питейна вода десетки хиляди домакинства в района на Кърджали. Тежката авария беше предизвикана от свлачище край село Пъдарци, на 18 километра от областния град.

Мястото на аварията е труднодостъпно, до него се ходи пеша около 3 километра по стръмен и хлъзгав терен. За работата на аварийните екипи през нощта бяха осигурени храна, осветление и генератори за ток. Снощи беше разкрит един от двата засегнати участъка и беше заварена нова тръба.

Специалистите се надяват най-късно тази вечер скъсаният водопровод да бъде възстановен. Заради тежката повреда над 50 хиляди души от Кърджали и 40 села към момента са без питейна вода.

За Момчилград, който също се захранва от този водопровод, е осигурено водоподаване от алтернативен източник.

Заради водната криза общината в Кърджали ще зареди днес с над 2 хиляди литра питейна вода детските и социалните заведения. Ще се доставят и бидони за съхраняване на вода за битови нужди.

Работата по водопровода е приключила рано сутринта, очаква се до края на деня водата да стигне до всички домакинства, съобщи пред Нова ТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още