IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки милиони лева са щетите по пътищата заради дъждовете

Междуведомствената комисия за възстановяване към Министерския съвет ще отпусне средства за покриването им, увери Николай Нанков

13:14 | 07.08.18 г. 3
<p>
	Поройните дъждове през последния месец предизвикаха редица щети в тетевенското село Глогово. <em>Снимка: БТА</em></p>

Поройните дъждове през последния месец предизвикаха редица щети в тетевенското село Глогово. Снимка: БТА

Десетки милиони лева са щетите по републиканската пътна мрежа от дъждовете и свлачищата през последните два месеца. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който инспектира строителството на автомагистрала "Хемус" в участъка между Ябланица и пъген възел Боаза.

По думите му колкото средства са необходими, толкова ще бъдат отпуснати са покриване на щетите върху държавната и общинска инфраструктура.

"Ако трябва да направим анализ на всички увредени участъци от републиканската пътна мрежа от свлачищата и дъждовете през последните два месеца, говорим за няколко десетки милиона лева. Само в Тетевенско по общинската и държавна инфраструктура щетите от дъждовете са над 6 млн. лева, последното свлачище в Смолянско е над 7 млн. лева, Мизия - около 3 милиона, Дупница около 600 хил. лева за общинска пътна инфраструктура", заяви Нанков, цитиран от БТА.

Министърът припомни, че за Тетевенско Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е отпуснала около 500 хил. лева за първоначалните щети, аварийното укрепване. Всичко друго е описано и като поражения ще бъде покрито от бюджета на комисията, добави министърът.

По думите му колкото и да е лимитиран бюджетът на Междуведомствената комисия, щетите се покриват. Трябва да мислим повече за превенция, а не да се реагира след събитията, добави Нанков и припомни, че през 2015 г. са били направени нормативни промени в Закона за устройство на територията. "Променихме закона в свлачищен район да не се строи, ако няма изградена канализация и ред други превантивни мерки. Факт е, че сме свидетели в бъдеще на все по-чести подобни неблагоприятни явления“, посочи Нанков.

По думите му проблемите по Черноморието от свлачища за стотици милиони, необходими за тяхното укрепване, са във връзка със строителство през 80-90-те години. Има контрол, но промените са направени 2015 г., а не 1985 г., каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Айде сега да ви видим, слагащите минуси: Българи ли сте, или толерасти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
Абе, коя путка_майна слага минуси тук? Езикът ни е едно от малкото неща, които ни останаха а сега, и него да о.***? Повръща ми се от такива.Отделно, как толкова ниско оценяват щетите, като са направо за милиарди.Ай сиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
На Български, СЕ КАЗВА И ПИШЕ Десетки милиони ЛЕВОВЕ са щетите...Иначе, пътната мрежа е запусната от поне 30 години, нищо чудно с тези числа. Мен ме радва, ЧЕ СА САМО ТОЛКОВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още