IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки нарушения в качеството на горивата са установени при проверки

Проверени са 239 бензиностанции, а почти 40 хил. литра дизел е изтеглен от пазара

11:07 | 20.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е открила десетки нарушения на техническите и качествените изисквания към течните горива, нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества (замърсители) в тях. Това става ясно от доклад на агенцията, изпратен до Върховна административна прокуратура (ВАП), изискан от държавното обвинение.

Според доклада са проверени 243 обекта, сред които 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 данъчни склада.

Взети са 371 проби от течни горива, 128 от  автомобилен бензин А-95Н, 3 от автомобилен бензин А-100Н, 212 проби от горива за дизелови двигатели  и 28 от други горива ( гориво за извънпътна техника и трактори, гориво за промишлени и комунални цели, котелно гориво средно). 

Установени са 10 несъответствия с изискванията на нормативната уредба. В резултатите от доклада на ДАМТН пише още, че са регистрирани 8 или 2,16 % несъответствия с изискванията за качество - от взетите и изпитани проби.

Установени са несъответствия с изискванията за съдържание на биокомнонент - 2 бр., - 0,5 %, от взетите и изпитани проби.

Нарушенията са разкрити при изпитване на проби на гориво за дизелови двигатели от съответните обекти и се изразяват в несъответствия на изисквания за качество по показател - „пламна температура“ (0С), на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво, на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво по показател - „Съдържание на метилови естери на мастни киселини“ (FAME), на изискванията за качество по показател - „общо онечиствания“ mg/kg.

В резултат на проверките са наложени 15 принудителни административни мерки. Предстои и издаване на 8 наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за качество на обща стойност 80 000 лв., както и издаване на 2 бр. наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент на обща стойност 100 000 лв.

В резултат от проверките е изтеглено от разпространение 39 183 литра гориво за дизелови двигатели.

Материалите за разкритите нарушения на изискванията за качество на горивата са изпратени на ВКП относно наличието на данни за престъпление във връзка с пускането в продажба на недоброкачествени промишлени стоки, посочват още от ВАП.

За подобно деяние наказанието е лишаване от свобода до 2 години и глоба от 1000 до 3000 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още