IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Не можем да пропиляваме природни ресурси

Земеделието трябва да се адаптира към климатичните промени, казва ресорният министър

10:25 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Без възстановяване, ремонт, рехабилитация и модернизация на системата на Напоителни системи не може да имаме конкурентноспособно земеделие в дългосрочен план. Не можем да пропиляваме природни ресурси. Това мнение застъпи в ефира на bTV земеделският министър Десислава Танева.

Тя обясни, че с проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост ще се увеличи значително възможността за напояване при по-ниско потребление на вода.

„МЗХГ предложи три проекта относно Националния план за възстановяване и устойчивост, два от които бяха приети. Това са за изграждане на електронна информационна система в земеделието и за възстановяване, ремонт, рехабилитация и модернизация на системата на Напоителни системи, обхващаща 265 обекта, от които 165 са за напояване, а останалите - за отводняване“, обясни Танева. 

По думите ѝ с проекта ще се увеличат площите за напояване в Североизточна и Северна Централна България близо 11 пъти, в Югозападна България над 6 пъти, както и в част от Тракия няколко пъти, а разходите за вода ще бъдат редуцирани до 75% в отделни части от тази система.

Десислава Танева беше категорична, че земеделието трябва да се адаптира към климатичните промени. „Тази рехабилитация е изключително необходима, защото системата не е достатъчно поддържана в продължение на 30 години. Причините са много и различни“, посочи земеделският министър.

Танева коментира и думите на колегата ѝ, отговарящ за околната среда и горите Емил Димитров, че има противоречия между нейното ведомство и МРРБ за язовирите „Ахелой“ и „Порой“, което можело да доведе до изпадането на Бургас във водна криза. Танева бе категорична, че няма конфликт.

„Много добра е комуникация ни с МОСВ и министър Емил Димитров. Не знаех, че е бил болен от COVID-19. Чуваме се редовно с министър Димитров и имаме много добра комуникация. Дебатирахме различните позиции между двете министерства по няколко теми Имаме общи теми и наредби, които взаимно се гласуват“, заяви Танева, според която колегата ѝ е прекалено емоционален заради прекараното заболяване.

По нейните думи цялата документация, необходима за прехвърлянето на язовирите от подопечното ѝ министерство на регионалното, е "предадена официално по административен път, за да има доказателства, както е редът" и няма противопоставяне в това отношение, защото тя подкрепя предоставянето на тези водоеми за питейно-битови нужди на Бургас. Според земеделския министър изказването на Димитров не е било нужно, но "колегата ѝ така е преценил".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още