IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Ще има кадрови промени, но след като се справим с чумата

Расте напрежението заради заразата. И днес ще има пътни блокади, като се очаква да бъде затворен и част от пътя Варна - Бургас

09:04 | 09.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Предстоят кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с Африканска чума по свинете, когато ни трябват хора на терен. Това коментира в ефира на БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Изказването ѝ е по повод проверката, назначена вчера от главния прокурор Сотир Цацаров в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Танева увери, че ведомството ѝ ще съдейства на прокуратурата и ще се съобрази изцяло с резултатите от проверката. 

„Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни“, каза Танева.

Тя добави, че и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%. Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност, допълни министърът.

Междувременно напрежението заради заразата от Африканска чума по свинете продължава вече осмо денонощие.

В района на Крушаре хората отказват да пропускат автомобили по пътя Ямбол-Сливен. За запазване на животните си настояват и жителите на село Безмер. Вчера пътят Варна - Бургас беше затворен за кратко  от десетки жители на община Долни Чифлик, отказващи да умъртвят домашните си прасета. Очаква се днес там отново да има блокада, съобщава БНТ. Очаква се в 9 ч. в петък същите действия да предприемат и жителите на село Тутраканци, община Провадия, допълва БНР. Предишния път, когато в тяхното село имаше африканска чума, те затвориха за кратко пътя край Шкорпиловци. Недоволните са категорични, че в момента във Варненска област няма зараза от африканска чума и затова е нелогично да убиват прасета. 

По данни на земеделското министерство повече от 130 хил. прасета са унищожени в следствие на заразата от африканска чума. Около половината от тях са от големите свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата вече са унищожени. В Голямо Враново работата трябва да приключи до неделя. Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта - в село Юделник, са отрицателни.

Последно нов случай при диво прасе беше регистриран в силистренското село Осен вчера.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 4 години
всъщност по последни (явно данни) са изклали 130 хил ............. или 17,3%................. (мълча)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 4 години
Още малко факти (че се ядосах........)Китай - приблизителен бр. *** - 350 млн.; изклани заради чумата за ЕДНА ГОДИНА - 1млн или 0,29%България - приблизителен бр. *** - 750 хил; изклани заради чумата за ЕДИН МЕСЕЦ - 80 хил или 10,7%Ако имате глави на раменете си сами ще си направите изводите........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 4 години
Пълни глупости!Аз поне си направих труда и прочетох това:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A02002L0060-20080903Европейската директива за борба с чумата по свинете.ОТНОСНО ТАНЕВА:Дескаааа, борбата с чумата по свинете ще продължи много години (по едни и ли други причини).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 4 години
ДА ВЛЕЗЕМ ДРУЖНО В ЗАДНИЯ ДВОР НА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВАавтор: bosia категория: Други прочетен: 23 коментари: 0гласове: 0 От Николай Колев - Босия :300 лв. за задния двор са достатъчни, убедена Танева Готов съм да влеза в задния двор на Танева и без да ми плаща 300 лева. Мога да вляза и в предния и двор, дори. Ще го направя с класова омраза.http://bosia.blog.bg/drugi/2019/08/09/da-vlezem-drujno-v-zadniia-dvor-na-desislava-taneva.1669702
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
s3
преди 4 години
Нормално е да има напрежение, но е важното че се справяме добре с проблема. Хората трябва да разберат, че конфискуването и умъртвяването на прасетата им е начинът да се реши проблема и да се запази едрото свиневъдство у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още