IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детски градини и училища в София ще бъдат отоплявани с пелети

Суровината за производството ще бъде санитарната сеч от общинските паркове в столицата

12:35 | 17.08.15 г.
Детски градини и училища в София ще бъдат отоплявани с пелети

София ще произвежда пелети, с които ще се отопляват 9 учебни заведения - училища, детски градини и една кухня, съобщи БНР – София. В момента те използват нафта за отопление, тъй като не могат да бъдат топлофицирани.

Производството на пелети в столицата става възможно, след като общината спечели проект, финансиран по Норвежката програма за сътрудничество на стойност над 700 хил. лева. Със средствата по него ще бъдат монтирани и нови котли в учебните заведения, които се намират в Курило, в Горни Богров, Яна, кв. "Кремиковци" и Бистрица.

Необходимата суровина за производството на пелети ще се добива от санитарната сеч в общинските паркове и горския фонд на територията на София. Пелетите ще се произвеждат в общинската инсталация за компостиране.

Очаква се със замяната на течните горива с биомаса въглеродният диоксид да се намали с 85%. Горивните инсталации ще са оборудвани с филтри, които улавят цялото количество прахови частици и сажди.

Всяка година от санитарна сеч на общинския горски фонд може да се добиват средно до 8 000 тона биомаса, сочат разчетите на Столичната община. При преработката й ще се произвеждат 5 200 т пелети, а добитата топлинна енергия ще е над 19 хил. мегаватчаса. Нужното количество енергия за отопление на всичките 76 общински училища и детски градини, които сега се отопляват с течно гориво, е малко под 18 хил. мегаватчаса годишно.

С остатъка от пелетите общината планира да подпомага социално слаби семейства през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още