Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Детски писател: Творческото писане за деца има своите прийоми

Социалният аспект е много силен в бизнеса с детска литература, посочи Никола Райков

гледано: 2232   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Специфичното при писането за деца е, че трябва да се внимава за подбора на думите, дължината на изреченията, цялостната структура. При децата повторенията на думи са ключови, за да могат те да следят историята. Тази специфика на творческото писане за деца представи писателят Никола Райков в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Истинското си призвание да пиша открих , когато синът ми стана на възраст, в която се четат детски книги. Тогава написах детска книга и тя се прие изключително добре. От финансова гледна точка, с програмиране бих изкарвал повече средства, отколкото чрез писането на книги, но най-важното е човек да се чувства щастлив", посочи той.

Никола Райков разкри, че към „Голямото приключение на малкото таласъмче“, издадена и в Латвия, е имало голям интерес. "Не очаквах такъв интерес към последните книги. А „Добросъците“ предстои да излезе в Китай. В момента сме във финален етап на преговори с Румъния и Молдова за „Голямото приключение на малкото таласъмче“", информира писателят.

Той припомни, че през 90-те години книгите-игри в България бяха изключително популярни. „Бяха се превърнали в културен феномен. Исках да адаптирам този формат към най-малките деца. Пишейки, следвам интуицията си, а тя е водена от общочовешки ценности", потвърди Райков.

По думите му създаването на една книга отнема около четири месеца, като приблизително около месец е писането на текста, около два месеца – графична работа, и месец – печатът.

"В „Приказка от два свята“ има карта на приключението с десет стартови локации. Моите книги са ориентирани към фантастични и фентъзи елементи. Сърцето ми е в чисто художествения текст", обясни писателят.

Никола Райков информира, че Фондация „Таласъмче“ има за цел да помага на институции и деца в затруднено положение и затова се правят много акции към библиотеки, читалища, болници, деца с увреждания и нарушено зрение.“Изложенията дават най-добри резултати по отношение на пътя към чуждите пазари“, смята писателят.

Повече от разговора с Никола Райков вижте във видео материала.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България е изнесла около 10 хил. тона пчелен мед в ЕС