IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девет колективни иска срещу фирми за бързи кредити е завела КЗП

Комисията продължава да следи казуса със заемите в швейцарски франкове

16:02 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Девет колективни иска срещу фирми за бързи кредити е завела Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщи на пресконференция председателят й Димитър Маргаритов.

Комисията е направила преглед през 2016 г. на общите условия на 45 небанкови финансови институции.

„Във всички договори с общи условия бяха открити неравноправни клаузи“, каза Маргаритов.

Комисията и компаниите са изчистили неравноправните клаузи. Девет фирми за бързи кредити са отказали да ги премахнат от общите условия и срещу тях са заведени колективни искове в съда.

Такива клаузи най-често опитват да наложат допълнителни плащания, забранени от закона. Някои търговци опитвали да нарушават автономията на договаряне на своите клиенти. Димитър Маргаритов цитира подобна незаконна клауза – ако получателят на кредит сключи договор с трето лице, с което би се влошило финансовото му състояние.

„Едни такива мъгляви неща, които ви поставят в зависимост от кредитодателя, която е нездравословна и незаконосъобразна“, разясни председателят на КЗП.

Друг пример е намирането на поръчител от кредитодателя, като таксата в случая може да е в пъти по-висока от самия кредит, което Маргаритов определи като недопустимо.

Той предупреди потребителите, че като тези кредити са скъпи и трябва да се подхожда с внимание към тях, защото имат своята цена.

КЗП продължава да работи и по случая с отпуснатите от български банки кредити в швейцарски франкове, след като беше подписано споразумение между една от финансовите институции и Комисията, заяви Маргаритов пред Investor.bg.

"Следим споразумението стриктно. Банката в срок от един месец трябва да предложи възможността да превалутират заемите по начина, записан в споразумението", каза той.

Процесът на превалутиране е започнал. Трябва да дадем време на потребителите, но мониторингът е непрекъснат, допълни председателят на КЗП .

По повод критиките на юристи към постигнатото споразумение той каза: „Няма критики от потребители“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още