Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ДФ „Земеделие“ гледа под лупа проекти за туристически къщи

Посещенията на експертите на държавния фонд се излъчват на живо във фейсбук на страницата на земеделския министър Десислава Танева

ДФ „Земеделие“ гледа под лупа проекти за туристически къщи

Снимка: Pixabay

Още четири проектни предложения провериха днес експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“. Три от проверките за съответствие на подадените проекти и инвестиционните намерения на кандидатите бяха извършени на територията на Местна инвестиционна група  „Чирпан“ и една на МИГ „Белово, Септември, Велинград", съобщи пресцентърът на държавния фонд.

Още по темата

Експертите посетиха терена, на който е предвидено да се построи комплекс с ресторант, стаи за настаняване и приложни занаяти в с. Средно Градище, Община Чирпан, информираха от Фонда. Исканата от бенефициента субсидия е близо 391 хил. лева и е за изграждането на комплекса. Упълномощено лице от собственичката на имота заяви, че се предвижда да бъдат изградени три тематични къщички за хляб, занаяти и лавандула, както и стаи за настаняване с капацитет от осем места.

Второто проектно предложение е за изграждане на обект за хранене и настаняване. Бенефициентът кандидатства за строително-монтажни дейности. Общата стойност на субсидията по проекта е над 293 хил. лева. Собственикът на имота заяви, че се цели да бъде направен ресторант-пицария за хранене, като ще има и места за настаняване.

Третото проектно предложение подадено към МИГ „Чирпан“ е също за изграждане на място за настаняване и хранене.  Проектното предложение е над 391 хил. лева. Местата за настаняване ще бъдат за максимум десет лица. Собственичката на имота обясни, че целта е да се развие туристическата дейност в град Чирпан и да бъдат открити работни места за младите хора в региона.

При проверките, извършени на територията на Чирпан, не бяха констатирани несъответствия между намеренията на кандидатите и техните проекти. От МИГ „Чирпан“ също увериха проверяващите в достоверността на информацията, посочена от тях.

Експертите на ДФЗ разгледаха и проектното предложение за закупуване на оборудване и обзавеждане на къща за гости "Нова Аква", местност Вельовица, град Велинград, подадено чрез МИГ „Белово, Септември, Велинград". Те установифа, че кандидатът за субсидия иска да закупи активи за оборудване и обзавеждане на стойност 41 640 лева, но сега къщата за гости е на много ранен етап от завършването си и към момента няма как да бъде започнат проектът за обзавеждането ѝ. В момента къщата за гости се изгражда със собствените средства, а оборудването ще бъде финансирано чрез проектното предложение, в случай че то бъде одобрено, обясниха от ДФЗ.

От Фонда посочиха, че в Държавен фонд „Земеделие“ ще направят доклади с резултатите от проверките, за да се разгледат проектните предложения за допустимост и одобрение.

Още три от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности, ще бъдат разгледани, информираха от Фонда и посочиха, че проверките се излъчват на живо във фейсбук на страницата на земеделския министър Десислава Танева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Качеството на човешкия капитал привлича израелския бизнес на Балканите