IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФ "Земеделие" ще отпуска кредити за пчелари по две мерки

Кредитиране се предвижда за борба с вароатозата и за закупуване на нови кошери

10:46 | 28.11.12 г.
ДФ "Земеделие" ще отпуска кредити за пчелари по две мерки

И тази година пчеларите могат да получат кредитиране от ДФ „Земеделие“, за да финансират проектите си, одобрени по Националната програма по пчеларство.

От възможността могат да се възползват пчелари с одобрени проекти по две от мерките на програмата – за борба с вароатозата (Мярка В) и за закупуване на нови кошери (Мярка D), става ясно от съобщение на фонда.

Кредитите се отпускат пряко от ДФ „Земеделие“ при лихвен процент от 6% на годишна база. Максималният размер на кредита е 75% от одобрените разходи по проекта. Реално погасяването се извършва чрез еднократно прихващане от одобрената за изплащане безвъзмездна финансова помощ по Националната програма по пчеларство.

Кредитирането на пчеларите беше въведено за първи път през миналата година. 

Тогава фондът финансира 141 проекта, а общият размер на кредитите беше 933 хил. лева. Очакванията са за повече пчелари, които ще потърсят кредит от ведомството през тази година.

Вчера пък стана ясно, че бюджетът на Националната програма по пчеларство по някои от мерките беше изчерпан за броени часове. Първи свършиха парите именно по мерките, които могат да получат кредитиране от фонда – за борба с вароатозата и за закупуване на нови кошери и пчелни семейства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още