IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ даде над 7 млн. лв. за производителите на плодове, зеленчуци и гъби

Средствата са предоставени по схемата de minimis, която за първи път подпомага производителите по тези направления

16:20 | 23.10.12 г.
ДФЗ даде над 7 млн. лв. за производителите на плодове, зеленчуци и гъби

Общо 2016 производители на плодове, зеленчуци и гъби са подпомогнати с над 7 млн. лева средства по схемата de minimis, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Точният размер на изплатените средства е малко над 7, 2 млн. лева, от които 423 444 лв. са били предназначени за гъбопроизводителите в страната ни.

Това е първата година, в която фонд "Земеделие" прилага схемата в тези направления.

Бяха положени сериозни усилия за обработка на заявленията в най-кратък срок, за да може помощта да стигне много бързо до производителите на плодове, зеленчуци и гъби, коментират от ведомството.

Повече от половината от стойността на държавната помощ е била предоставена на земеделски производители от областите Пловдив, Бургас, Хасково, Пазарджик, Сливен и Благоевград. Най-много средства – 1,6 млн. лв. са получили стопаните на територията на област Пловдив. В Бургаска област са изплатени 844 хил. лв. на общо 197 производители.

Други 540 хил лв. са преведени на 147 производители от област Хасково и още 452 хил. лв. – на 144 земеделци от област Пазарджик.

Държавната помощ покрива част от разходите, които са нужни за производство на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши, домати и краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, лук, зеле и печурки.

Управителният съвет на фонда определи ставки в размер на 1 340 лв./ха за култури полско производство (домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, лук и главесто зеле), 8 250 лв./ха за култури оранжерийно производство, които включват домати и краставици, 980 лв./ха за овощни култури и 9 лв. на кв. метър стелажна площ за гъби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още