IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков допуска максимум 5% покачване на лимита за общинския дълг през 2013 г.

Вместо 25% таванът на този лимит през 2013 г. ще бъде 20%, обяви финансовият министър

18:01 | 07.06.12 г.
Дянков допуска максимум 5% покачване на лимита за общинския дълг през 2013 г.

Лимитът за общинския дълг за следващата година най-вероятно ще бъде увеличен с 5 процента при законово допустимия таван от 15 процента за 2012 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред национална среща на финансистите, която се провежда за 15 път, предаде БТА.

Министърът посочи, че за следващата година таванът на лимитите ще бъде 20% вместо исканите от общините 25%. Той поясни, че по този начин общинският дълг се уеднаквява с тавана на общия дълг на държавата спрямо брутния вътрешен продукт.

Като направи преглед на изпълнението на финансовата дисциплина от общините до момента, Дянков посочи, че бургаската община постига най-стриктно спазване на бюджетните разходи. С добри показатели са също общините в Русе и Малко Търново.

Общините с добра финансова дисциплина имат право на допълнително финансиране за капиталови разходи през 2013 година. Съответната община ще има възможност целево да кандидатства за средства, които да разходва за реконструкция на пътната инфраструктура, обясни Дянков.

На този етап 20 общини в страната са надхвърлили 15-процентният лимит на дълга в цялата страна, като по този начин са си позволили дългови плащания над предвидените в бюджета за тази година, съобщи още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още