IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков предложи общинската болница в Девин да стане държавна

Протестиращите не са удовлетворени, настояват за кардинално решение на проблема с неработещото лечебно заведение

14:51 | 24.10.12 г.
<p>
	<em>Днес жители на три общини протестираха пред Министерски съвет с искане да заработи болницата в Девин.</em> &nbsp;Снимка: БТА</p>

Днес жители на три общини протестираха пред Министерски съвет с искане да заработи болницата в Девин.  Снимка: БТА

В рамките на два дни министърът на финансите Симеон Дянков предложи два варианта за решаване на заплетения казус с общинската болница в Девин, която не работи от една година и ескалира напрежението сред жителите на няколко от съседните общини.

След като вчера министър Дянков предложи разкриване на филиал на МБАЛ-Смолян в Девин чрез учредяване на дъщерно дружество на смолянската болница, днес вицепремиерът излезе с нова идея – болницата в Девин да се преобразува в държавна.

В свое изявление пред протестиращите пред сградата на Министерския съвет Дянков обеща държавата да финансира изцяло ново оборудване за лечебното заведение и модернизиране на сградата. „За да стане това, тя трябва да е държавна собственост", каза вицепремиерът. 

Той посочи, че по закон не може държавата да финансира общинска болница и нейни стари дългове, защото това е задължение на ръководството на лечебното заведение. „Трябва да започнем наново, с нова организация, която е през държавно търговско дружество“, каза министърът.

Дянков уточни, че утре ще има среща с представители на общината за уточняване на детайлите по предложението, така че до края на седмицата то да бъде прието.

Същевременно, докато течеше заседанието на кабинета, десетки жители на Девин, Борино и Доспат протестираха пред сградата на Министерския съвет в защита на лечебното заведение.

Протестиращите настояват да получат помощ от държавата и общината, за да заработи болницата час по-скоро. Те искат да се възстановят четири отделения на болницата – хирургическо, вътрешно, детско и неврологично, да се изплатят възнагражденията на лекарите отпреди закриването на болницата и да се възстанови целевата годишна субсидия на лечебното заведение.

Участниците в протеста заплашват, че ако до петък не се изпълнят исканията им, ще блокират пътищата за Смолян, Пловдив и Девин.

Лечебното заведение не работи от юли 2011 година заради дългове от около 2 млн. лева, но девет месеца жителите на Девин са имали уверения, че болницата ще заработи и ще се намери решение. По-късно разбрали, че планът за лечебното заведение е отхвърлен и властите смятат, че няма смисъл да се наливат милиони в нещо, което не функционира.

Протестиращите настояват спешно да се вземат мерки, защото зимата идва и ще им се налага да пътуват през преспите до най-близкото лечебно заведение.

Според Валентина Павлова, която е част от инициативния комитет на протеста, предложението на Дянков не дава достатъчна яснота на жителите на Девин за бъдещето на болницата.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още