Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Диетолечението ще се прилага само от лекари

Единствено здравни бакалаври ще могат да прилагат неконвенционални методи на лечение, предвижда проект за промени на Закона за здравето

Диетолечението ще се прилага само от лекари

Снимка: Pixabay

Диетолечение да се прилага само от лекари, а диетиката да бъде извадена от списъка на регламентираните видове неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве. Това е предложение в законпроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, който е публикуван за обществено обсъждане.

В мотивите на вносителите се посочва, че съгласно номенклатурата на специалностите в системата на здравеопазването у нас „Хранене и диететика“ е медицинска специалност, която се придобива от лица с професионална квалификация „лекар“. Диетотерапия се практикува от висококвалифицирани лекари-специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност.

"Прилагането на „диетика“ от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите. Понастоящем лица без познания в областта на медицината, в частност по отношение на храненето, могат да прилагат неконвенционално лечение на болни чрез диети, да консултират лица със здравни проблеми относно тяхното хранене, да промотират в публичното пространство послания относно храните и храненето, които не се основават на доказани научни познания", посочва се в мотивите към законпроекта.

Според МЗ некомпетентното практикуване на диетотерапията често води до влошаване на болестните процеси, а ненаучните мнения и съвети относно храните и храненето към населението създават неверни и вредни за здравето нагласи. Предложението за отпадане на диетиката като неконвенционален метод за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве има като крайна цел предотвратяването на риска за здравето на хората от некомпетентно диетолечение.

Единствено здравни бакалаври да могат да прилагат неконвенционални методи на лечение, а тази възможност да отпадне за лица, които имат само средно образование, се предлага още в новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето.

В мотивите за промяната вносителите предлагат да отпадне правното основание за издаване на наредба от министъра на здравеопазването по чл. 167, ал. 1, т. 3 от Закона за здравето.

"С посочената разпоредба е дадена възможност на лица, които притежават диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище при условия и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката да практикуват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, с изключение на хомеопатия. До настоящия момент такава наредба не е издавана и не е осъществявано обучение на лица, които да извършват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве", посочват от здравното министертво.

Само специалисти с придобито образование по медицинска професия, което осигурява гарантиран обем теоретични знания и практически умения имат право да упражняват професията. Затова се предлага да отпадне възможността лица със завършено средно образование да практикуват неконвенционални методи.

Целта на промените е да се предотврати и намали рискът за здравето на гражданите при използването на неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, посочва се в документа.

Общественото обсъдждане на законопроекта продължава до 5 септември тази година.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември