IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диференцирана ставка на ДДС за лекарства с рецепта предлага МЗ

Здравното министерство излезе с нова концепция за лекарствената политика дни преди оставката на кабинета Орешарски

15:34 | 16.07.14 г.
Диференцирана ставка на ДДС за лекарства с рецепта предлага МЗ

Нов проект на Концепция за лекарствената политика предложи за обществено обсъждане Министерството на здравеопазването буквално в последните дни от управлението на кабинета Орешарски.

Екипът на здравния министър Таня Андреева предлага редица промени при ценообразуването, при ДДС за лекарствата и продажбата им.

Сред най-интересните предложения е въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за лекарства с рецепта. А за реимбурсирани с публични средства медикаменти – ставката да бъде нулева. Тази мярка би довела до понижаване на цените на медикаментите. (Досега няма правителство, което да е заявило политическа воля за такава промяна, бел. ред.).

Документът предвижда още една промяна, свързана с ценообразуването при лекарствата. А именно замяна на правилото „най-ниска цена”, формирана чрез рефериране със 17 държави със „средно аритметична от трите най-ниски цени” за лекарствени продукти, включени в Позитивния списък. Предлага се и да се променят държавите, с които се сравняват цените на лекарствата.

Като мотив за исканата промяна се посочва: „По отношение на намаляване на цените на лекарствените продукти са предприети всички възможни мерки, които вече дават и негативни последици, изразяващи се в оттеглянето от пазара на жизненоважни лекарствени продукти и разрастващата се паралелна търговия (внос и износ) за други държави, което също води до липсата на пазара на определени продукти. Липсата на основни лекарствени продукти компрометира лечението на пациентите и често е предпоставка за прибягване до друг избор на лечение, който в редица случаи е значително по-скъп избор. Ето защо цените на лекарствените продукти не следва да бъдат разглеждани като единствен и основен механизъм за намаляване на разходите“, е записано в концепцията.

Сред идеите фигурира и възможност пациентите да плащат такса за лекарствата, които се покриват напълно от Здравната каса. Или когато пациентът отиде в аптеката, за да получи безплатното си лекарство, да плати задължителна минимална такса. „Въвеждане на съучастие на пациента (като заплащане на такса или определена сума, например процент от минималната работна заплата) за лекарствени продукти с ниво на заплащане от НЗОК 100% (напълно реимбурсирани за сметка на публични фондове)“, гласи точният текст от документа.

Лекарствата с рецепта да се освободят от регулация, залага друга мярка. Ако тези медикаменти не се плащат от Здравната каса, производителите ще могат да им регистрират цени по свое усмотрение. По този начин едни и същи лекарства ще може да имат две цени - една, ако се купуват с рецепта по Здравна каса, и друга, ако се плащат на пазарен принцип. Това предполага цените на лекарствата с рецепта на свободния пазар да се повишат. За да бъде блокирана тази възможност, МЗ предвижда успоредно с това и замразяване на стойностите им за една година.

Друга от предвижданите мерки е разглеждане на възможността за повишаване нивата на реимбурсиране в групи лекарства, които не са на сто процента платени от публичния фонд. В документа се обръща внимание, че в момента доплащането при някои препарати е много високо и това отказва пациентите от избора на терапия точно с тези медикаменти.

МЗ предлага и поетапно въвеждане на оценка на здравни резултати при решение за заплащане на лекарствени терапии и други здравни технологии с публични средства, както и изграждане на Единна електронна система, отразяваща процесите по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Създаването на Държавен фонд, който да подпомага финансирането на редките болести – друга мярка, която цели освобождаване на ресурс в НЗОК, който да се използва за повишаване нивото на заплащане на лекарства за социално значими заболявания. Като мотив се посочва високият процент отделяни средства от НЗОК за изплащане на лекарствата на редки болести – 10 на сто от общия бюджет за лекарства на Касата.

В концепцията се отбелязва още, че включването на иновативни терапии е свързано с високи разходи. „В тази връзка е необходимо въвеждането на договори и схеми за споделяне на риска, с цел ограничаване на бюджетното въздействие, които да бъдат сключвани от платеца в случай на договаряне на приемливи условия и да са предпоставка за включване на терапията в реимбурсната система. Тази промяна предполага и изменения в Закона за здравното осигуряване, както и на относимата подзаконова нормативна уредба“, пише в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още