IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диференциране на ДДС за учебници, лекарства и хляб иска КТ "Подкрепа"

Минималната работна заплата трябва да продължи да расте ускорено, настоява синдикатът

15:19 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За диференциране на ставката на Данък добавена стойност (ДДС) за учебници, лекарства, хляб и храни от първа необходимост настоява КТ "Подкрепа". Това е записано в експертно становище на синдиката, озаглавено "Каква България искаме?" и адресирано към бъдещите депутати и правителство. Становището беше представено днес на пресконференция от президента на конфедерацията Димитър Манолов, предава БТА.

От синдиката искат и график за диференциране на ДДС ставката за учебници, учебни помагала и научна литература – 7% за 2018 г., 5% - за 2019 г., и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Синдикатът предлага и диференциран ДДС за лекарствата, както и диференцирани ставки от 5% за хляба и за храни от първа необходимост. 

В позицията се посочва, че минималната работна заплата следва да продължи да расте ускорено, докато разходите за труд не се изравнят относително с производителността на труда.

"Традиционно минималната заплата в България е най-ниска в целия ЕС и не е вярно, че производителността на труда на българския работник е толкова ниска, че не изработва дори собствената си заплата", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис.

По думите му производителността в България е 2,3 пъти по-ниска от средноевропейската, разходите за труд обаче са 4-6 пъти по-ниски от средноевропейските. Той отбеляза, че в момента на първо място по минимална работна заплата в ЕС е Люксембург с 2000 евро, или разлика от 1800 евро с нашето минимално възнаграждение.

„Ако караме с темпове от 40 лева годишно увеличение на минималната заплата, след 90 години ще достигнем нивото на Люксембург, но те също няма да стоят през това време на едно място“, каза Партениотис.

Той допълни, че от 1 февруари в Румъния минималната работна заплата е 320 евро - на нивото, на което българските политици обещаваха в предизборната кампания да е след четири години. Според него е реалистично минималната работна заплата да стане 1000 лева и повече в края на мандата на бъдещото правителство.

От синдиката настояват социален партньор, който бойкотира преговорите по изготвяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата, да не участва в социалния диалог въобще.

КТ "Подкрепа" искат също необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още