Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Димитър Главчев: Стратегията за национална сигурност има нужда от актуализация

Допълнителните средства, нужни за повишаване на сигурността на страната, няма да са за сметка на други сектори, категоричен е председателят на НС

Димитър Главчев: Стратегията за национална сигурност има нужда от актуализация

Снимка: БТА

Всички, които присъствахме на първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев бяхме единодушни, че стратегията от 2011 г. за национална сигурност има нужда от актуализация. Това каза председателят на Народното събрание Димитър Главчев в ефира на Българска национална телевизия (БНТ).

Външните рискове са основното притеснение, не става дума за вътрешната система, вътрешни рискове не са налице, добави той.

Демографската криза е проблем за всяка страна в Европейския съюз (ЕС), не е нещо различно, просто доходите например са по-голям проблем, отбеляза Главчев.

„Няма да има пренебрегване на вътрешните фактори в националната сигурност, интегриран е подходът за справяне и с вътрешните, и с външните фактори за националната сигурност“, каза още председателят на парламента.

Той е категоричен, че допълнителните средства, нужни за повишаване на сигурността на страната, няма да са за сметка на други сектори. Главчев допълни, че ще се търсят резерви в рамките на системата, а като източник на приходи може да бъде например ограничаването на контрабандата. 

Още по темата

Председателят на НС призна още, че приетите срокове за изплащане на новите самолети за армията са твърде кратки.

Според него трябва да се преговаря с потенциалните доставчици за разсрочване на вноските за 15-20 години, а не както сега е планирано – да се изплатят за 5 или 6 години. „По този начин може вече одобреният финансов ресурс, за тяхната покупка, да се използва за повече проекти в армията“, обясни Главчев. 

Има политическа воля да се осъществи осъвременяването на стратегията за национална сигурност, каза още той.

„Основните заплахи за националната сигурност идват от чужбина, като в страната службите работят и взаимодействат добре. Това, което е спешно, е да се запълнят свободните щатове в армията, полицията и службите за сигурност“, каза председателят на НС. Той допълни, че за момента няма нужда от спешни законодателни промени, свързани с националната сигурност, но ако се наложи да бъдат направени, няма да има проблем парламентът да ги приеме. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември