Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Димитър Събев: Българинът е умерен и отговорен консуматор

Журналистът прави потребителски портрет на българите с академична цел и установи, че си правим сами зимнина и търсим места за почивка без много туристи

Димитър Събев: Българинът е умерен и отговорен консуматор

Снимка: Pixabay

Над 70% от хората, участвали в академична анкета за потребителския профил на българите, не вярват, че отпадъците, събирани в контейнерите за разделно събиране, се рециклират. Това сочи проучване, което журналистът Димитър Събев прави за дисертация съвместно с УНСС.

Резултатите са работни и предварителни и предстои по-детайлната им статистическа обработка, уточнява от националното радио.

Още по темата

„Получи се една много популярна анкета. Събрахме до този момент, без почти никакъв бюджет, отговорите на 1350 души, което е повече, отколкото едно дежурно маркетингово изследване прави“, поясни Димитър Събев по БНР.

От проучването се разбира, че 40% от хората през изминалата година са изхвърляли закупени, но неупотребени стоки, включително храна, с която са се били презаредили, показват още данните на този етап.

Домовете ни са пълни със стара и ненужна техника

Анкетата показва още, че над 2/3 от участниците имат в дома си стари компютри, стари счупени мобилни устройства. Според Димитър Събев това са ресурси, които стоят захвърлени в домовете ни.

„В тях има злато, други скъпоценни метали, които чисто и просто могат да се рециклират. Когато маркетингът ни кара да купуваме все повече и повече неща, а икономическата система не гарантира преработката на тези неща, всъщност губи природата.“, смята икономистът.

Анкетата показва, че всеки втори българин търси за ваканцията си места без много туристи.

„Маркетингът е „свикнал“ да ни продава възможно най-много – този вид маркетинг, в който живеем. Те искат да познаят, да проучат потребителя, така че да могат да му изсипят колкото се може от своите продукти, от своите услуги, да даде за тях колкото се може по-голяма част от своите пари, да задлъжнее, да поеме кредит и по такъв начин те ще са изпълнили своите маркетингови цели за растеж“, коментира Димитър Събев.

Голяма част от хората произвеждат и консервират храни

Още по темата

В анкетата има запитване дали респондентите сами произвеждат продукти в домашно стопанство, какъв източник на заем предпочитат – банка или приятели и роднини. Оказва се, че 44% произвеждат храни и консерви собственоръчно, а 65% търсят финансова помощ от приятели и роднини.

Събев отбеляза, че вероятно процентът на произвеждащи сами храна е по-голям, защото анкетата е фокусирана повече сред жители на големия град.

„Българинът като цяло не обича да живее на кредит. Това се потвърди много ясно – че кредитният ентусиазъм не е като у американеца", потвърди анализаторът. „Под 6% от респондентите са казали, че са теглили кредит, за да направят подарък, под 15% пазаруват активно в деня, известен като „черен петък“. Тоест, българите не са някакви родени консуматори, които искат да трупат и да трупат неща“.

Димитър Събев е убеден, че българският потребител се намира в онази точка, към която осъзнатите потребители в развитите общества се стремят, където „хората, гражданите се мъчат да излязат от тази клетка – купувай повече, за да си по-щастлив“. 

„България и българите имат едно предимство спрямо модерния западен консуматор, тъй като той се връща в момента там, където е българинът“, коментира в заключение Димитър Събев.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тази статия е най - голямата простотия която съм чел от доста време насам, а попадам на големи шедйоври!
3
 
2
 
2
преди 1 година
55 500 000 000 $

И България била бедна?!
3
 
2
 
1
преди 1 година
Димитър Събев: Българинът е умерен и отговорен консуматор

Абсолютно ве!
От 2003 г. до сега Дънди Прешъс Метълс е изнесла 100 тона българско злато за 55 500 000 000 $.

Под отговорното и умерено мълчание на агнетата.
Под шпаклите на джурнаглистите, психо-десните, либералите, толерастите, либерастите и всякая сволочь!

Троле, вий на умряло! Или спри малко порното и удари една шпакла на хегемона.

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември