IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломатите могат да говорят и в прав текст

Демонстрантите в България упрекват политическите нрави в страната, пише Sueddeutsche Zeitung

20:04 | 12.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всеки ден един и същи ритуал. В продължение на близо месец хиляди хора демонстрират в София, сутрин и вечер, в центъра на града срещу новото българското правителство и политическата система. Както обикновено, те започнаха деня си в четвъртък с кафе пред Парламента, пише в свой актуален коментар реномираният германски всекидневник Sueddeutsche Zeitung.

Вестникът се позовава на материал на БНР, според който сградата е била замеряна с яйца и домати. Същевременно не се спестяват и песните и скандиранията на демонстранрите с искането за оставка на кабинета.

Отново обвиненията и исканията за същите: Новото правителство, което се ръководи от  безпартийния финансов експерт Пламен Орешарски и доминиран от социалистическата партия, се упреква, че поддържа различни олигарси и икономически престъпници.

Продължителността на демонстрациите, чиито участници според организаторите всеки ден са повече от 10 000, а от страна на полицията - по-скоро 5000, правят страната все по-неуправляема. Правителството е под натиск, но засега не се поддава на исканията за оставка. Очевидно е, че то се надява с увеличаването на топлината в традиционния месец за почивка август протестиращите да намалеят и ситуацията да се успокои.

"Вместо това нарастват и критиките от чужбина, заради което се стигна и до малък дипломатически скандал. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин прие в сряда в София посланиците на Германия и Франция – Матиас Хьопфнер и Филип Отие, след като двамата изразиха открита критика", пише в анализа си Клаус Брил.
Авторът припомня, че в обща позиция посланиците изразиха симпатията си към протестиращите, като обясниха, че в културата на ЕС няма място за олигархичен модел и същевременно поздравиха президента Росен Плевнелиев, който защитава демонстрантите и критикува управляващите.

Междувременно и бившият посланик на САЩ в България от 2002 до 2005 г. Джеймс Пардю даде интервю, в което говори за „революция на достойнството“ и заяви, че би се присъединил към протестите, ако беше българин. Според Пардю демокрацията в страната се намира в упадък, за който е виновно и предишното правителство на премиера Бойко Борисов, пише още в коментара си германският всекидневник. 

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Ако езерото е Народното събрание, коя е чаплата и кой може да изиграе ролята на щъркела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Живяла някога една чапла. Тя дълго време ловяла риба в едно малко езеро и не пускала никоя друга птица да лови риба там. Един ден, при езерото дошъл един черен щъркел. Той знаел как се правят магии. Чаплата го видяла и казала:-Хей, ти! Махни се веднага от моето езеро! Грозиш го!-Това езеро не е твое. То е на всички.-Не е за всички. Ако всички почнат да ловят риба тук, ще я изядат всичката. И още веднъж ще ти повторя - махай се!-Няма да се махна, защото езерото не е твое. Недей да пъдиш птиците от езерото. Чаплата се ядосала и тръгнала да кълве щъркела. Щъркелът отлетял и отишъл до реката. Той направил магия за дъжд. Завалял пороен дъжд над езерото и след като спряло да вали, езерото отроило своите размери. После, щъркелът направил магия, за да има повече риба. После пак отишъл до езерото, но отново чаплата го изгонила и пак му наговорила същите неща. Щъркелът и той отново направил същите магии, но този път с много голяма сила и езерото вече било десет пъти по-голямо. Щъркелът отново отишъл при езерото. Чаплата отново искала да го изгони. Щъркелът строго казал на чаплата:-Сега вече езерото е достатъчно голямо и има достатъчно риба за всички!-Само аз заслужавам такова хубаво езеро!Тогава щъркелът направил така, че езерото да се превърне в река, но този път вътре да има морско чудовище. Тогава морското чудовище изяло чаплата и всички птици вече можели да ловят риба там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още