IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директни полети ще свържат София и Загреб

Самолетната връзка беше договорена по време на официална среща между премиерите на България и Хърватия

17:16 | 29.04.14 г. 1
Директни полети ще свържат София и Загреб

Директни полети между София и Загреб договориха премиерите на България и Хърватия. Пламен Орешарски е на еднодневно посещение в хърватската столица, пише БТА.

Полетите ще се извършват от малка частна фирма - „Далмация Еър“ и ще започнат до края на годината. „Двете държави са туристически и в тази област има възможност за сътрудничество", коментира хърватският премиер Зоран Миланович след срещата си с Пламен Орешарски.

Като възможност за сътрудничество двамата премиери са набелязали и сектора „Корабостроене“, допълват още от пресслужбата на Министерския съвет.

По време на срещата е било отчетено и че стокообменът между двете страни не е голям и през миналата година е бил в размер на едва 86 млн. евро. Хърватският премиер отдава това на факта, че държавите не са достатъчно богати  и развити.

Амбициите на Загреб са да се върнат към ситуацията, когато държавата е била индустриално развита. В последните години много производства не са вървели добре и има много фалити. Миланович обаче посочи, че има много други възможности за развитие на бизнеса.

Пламен Орешарски и хърватският му колега изразиха своята подкрепа за европейските перспективи за Западните Балкани. „За Хърватия е важно Босна и Херцеговина да не стане място на тесни бюрократични брюкселски интереси“, допълни още Миланович.

Двамата премиери са коментирали и случващото се в Украйна. „Изразихме надеждата, че дипломатическото решение на тази криза е най-доброто за всички участващи страни, в това число и всички страни от региона“, обясни Пламен Орешарски.

Като цяло след разговорите двете страни са достигнали до заключението, че двустранните отношения в политически и в културен план са по-напреднали, отколкото в икономически. Затова и е постигнато съгласие за подобряване на икономическите и търговските контакти, както и на контактите между компаниите от двете държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Хе хе, срещнали се Никой и КойБешеТози :)Кой ще лети с тази авиолиния от никъде за никъде?По-добре оправете трасето на влака София-Белград-Загреб и се разберете със сърбите да се оправят нещата, че 400 км за 12 часа е леко смешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още