IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на ГДБОП и зам.-главният секретар на МВР са освободени от длъжност

Оставките се случват след ареста на трима антимафиоти за подкупи и чадър над дилъри

17:55 | 26.06.20 г.
<p>
	Ивайло Спиридонов. <em>БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Ивайло Спиридонов. БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов са подали заявления за напускане. Със заповеди на министъра на вътрешните работи Младен Маринов те са освободени от длъжност.

Спиридонов обяви в официално съобщение на сайта на дирекцията, че подава оставка. Той заявява, че решението му е провокирано от акцията днес, при която бяха арестувани двама висши служители на ГДБОП и още един, който не е ръководен кадър. В ареста е шефът на отдел "Наркотици" след получен подкуп. 

Главен комисар Ивайло Спиридонов заявява още, че поема отговорност, а решението му е морален и логичен акт.

От длъжност е освободен и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев.

По-рано днес след среща с вътрешния министър Младен Маринов относно днешната акция, премиерът Бойко Борисов поиска оставките на Ивайло Спиридонов и на заместник-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев.

Младен Маринов докладва на премиера за съвместната акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и Специализираната прокуратура, при която са задържани началникът на отдела „Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотиците“ в ГДБОП, началник на сектор в същата дирекция и още един служител от вътрешното ведомство.

"Поздравявам Ви - МВР и прокуратурата, за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Според премиера трябва да се действа безкомпромисно към всички.

Началникът на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП и още двама служители бяха задържани при операция на "Вътрешна сигурност" в МВР и Прокуратурата с подкуп. Те са заподозрени, че са осигурявали логистика на престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик.

Задържан е комисар Цветан Панков, който е началник на отдела за борба с наркотрафика в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, още един служител на същия отдел, както и трети служител на МВР.

От МВР уточниха, че тримата са оказвали логистика на определени престъпни групи, които се занимават с наркотрафик, а в същото време са предприемали действия срещу техни конкуренти.

Главният прокурор Иван Гешев уточни, че задържаните полицейски служители са осигурявали логистика не само в рамките на страната, но и в рамките на международния наркотрафик, като отбеляза, че дълго време това са били хората, които са контактували с международните ни партньори именно по отношение на международния наркотрафик.

„Накратко това, което представлява и е предмет на разследване по делото, е дейност на организирана престъпна група, занимаваща се основно с подкупи, да го кажем по този начин, упражняване на логистика, помощ, чадър, както искате го наречете, върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик“, заяви Гешев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още