IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на "Въгледобив Бобов дол" подаде оставка

Има вероятност "Бабино" да бъде обявен в ликвидация заради лоши производствени резултати и икономическа неефективност

10:05 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изпълнителният директор на "Въгледобив Бобов дол" Красимир Чаврагански подаде оставка, след като протестът на миньорите от рудник "Бабино" приключи късно снощи. Оставката е депозирана около полунощ и е била приета от представителите на холдинга, съобщава БНР.

Изплащането на забавените с месеци възнаграждения продължи през цялата нощ.

Тази сутрин миньорите отново бяха на входа на предприятието, но основната им тревога сега е спасяването на рудника и работните им места.

Все още има вероятност "Бабино" да бъде обявен в ликвидация заради лоши производствени резултати и икономическа неефективност. 

Омбудсманът Мая Манолова е с хората, за да участва в преговори с представители на работодателя относно бъдещето на рудника и на мината.

Експерти са на мнение, че при модернизиране на техниката и пускане на нови участъци, рудникът може да работи нормално.

Вчера премиерът Бойко Борисов разпореди концесията за рудник “Бабино” в Бобов дол да бъде прекратена, ако концесионерът - „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, не изплати незабавно дължимите заплати на миньорите и служителите на дружеството.

Миньорите в "Бабино" протестираха два дни заради неизплатени заплати. Работници стояха в галериите под земята с искане за пълно изплащане на дължимите възнаграждения и ваучери за храна. Протестът приключи снощи.

Миньорите поетапно започнаха да излизат от галериите, а областният управител на област Кюстендил увери, че е постигната пълна договореност за разплащане на дължимите суми, предаде Агенция "Фокус".

Омбудсманът Мая Манолова посочи, че при нужда всички институции ще съдействат за преквалификация на служителите, които не желаят да останат на работа в рудника.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още