IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дискусиите за шистовия газ ще продължат

Следващата седмица ще има нова среща между депутати и граждански организации, на която ще се дискутират сондажите за шистов газ

14:44 | 22.06.12 г. 1
Дискусиите за шистовия газ ще продължат

През следващата седмица ще се проведе ново заседание на временната парламентарна комисия, която обсъжда добри практики при добива на подземни богатства, съобщи за Investor.bg председателят на комисията Диан Червенкондев.

На заседанието на временната комисия ще бъдат поканени граждански организации, които ще могат да изложат пред членовете й предложения, въпроси и притеснения, свързани с шистовия газ, поясни Червенкондев.

От обнародваното в днешния брой на Държавен вестник решение на Народното събрание става ясно, че времето за работата на временната комисия е удължено с още 3 месеца. Това означава, че дискусии по въпросите, свързани с добива на подземни богатства, ще се провеждат поне до средата на септември.

Диан Червенкондев поясни, че предстои да се обсъдят и регулациите при добива на злато, въглища, руди и инертни материали. Граждански, екологични и други организации могат да подават сигнали и да задават въпроси по конкретни проблеми, свързани с добива на различни природни богатства, допълни той.

В днешния брой на Държавен вестник е обнародвана и редакцията на мораториума върху проучването и добива на шистов газ, която депутатите приеха в средата на юни. Промяната се наложи, след като учени предупредиха, че текстовете блокират добива на конвенционален газ, както и работата на газохранилището в Чирен.

От текста на спорната първа точка от забраната отпада изискването за максималното налягане, с което да се нагнетяват течностите при сондажите, тъй като това спъваше нагнетяването на синьо гориво в Чирен.

По време на дискусиите в пленарна зала депутатите са приели освен това да се разшири обхватът на земните пластове, в които се забранява да се прилага технологията хидравлично разбиване. Забраната се отнася също така и до добива на газ от въглищни пластове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Когато чуя или прочета израза "добри практики", не знам защо винаги го асоциирам с израза "далавера":)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още